пʼятниця, 05 липня 2019 10:06

У в'язниці помер правозахисник

У в'язниці помер правозахисник
Юрія Литвина закатували у російській тюрмі Фото: twitter.com/history_ukraine

Українського поета та правозахисника Юрія Литвина заарештували 5 липня 1979-го. Письменника звинуватили у "антирадянській агітації та пропаганді". Засуджують до 10 років заслання і 5 років таборів. Закатований у російському концтаборі у Пермі.

До цього поета арештовували тричі: 1953, 1956 та 1974-го. Арешти проходили за "зацікавлення українською культурою", за створення підпільної націоналістичної організації "Групи визволення України" та за наклепи на радянську державу. В ув'язнені закінчив збірку "Трагічна галерея". У ній описав злочини радянської тоталітарної системи проти українського народу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Арештували українського правозахисника

Після звільнення 1977-го Литвин стає активним членом Української Гельсінської групи. У квітні 1979-го пише статтю "Правозахисний рух в Україні. Його засади та перспективи". Арештовують важкохворого поета саме за неї. Після арешту потрапляє до Кучинського табору у Пермській області. Тоді там перебували й інші українські правозахисники - Василь Стус, Олекса Тихий і Микола Руденко.

Литвина знайшли 24 серпня 1984-го у камері із розрізаним животом. Помер у лікарні в місті Чусово Пермської області.

12 листопада 1982-го політв'язень Михайло Горинь прибуває до табору ВС-389 до села Кучине, Пермська область, Росія. Камери комплектували психологічно несумісними людьми – до інтелігенції саджали кримінальних злочинців. Штучно провокували конфлікти. Українські громадські діячі-співкамерники приймають його до Української Гельсінської групи. Тоді ж Михайло пише психологічні нариси про співкамерників - Василя Стуса, Олексу Тихого, Валерія Марченка, Юрія Литвина. Згодом їх усіх закатують.

Зараз ви читаєте новину «У в'язниці помер правозахисник». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути