понеділок, 01 липня 2019 10:44

Арештували українського правозахисника

Арештували українського правозахисника
Миколу Руденка відправили на заслання в табори 1977-го року. Фото: 1tv.com.ua

Письменника та громадського діяча 57-річного Миколу Руденка засудили до 13 років заслання у таборах Мордовії, Росія, 1 липня 1977-го. Проходив у справі за "антирадянську агітацію та пропагадну". Усі твори письменника вилучили з бібліотек за наказом голови Головліту УРСР Михайла Познякова.

Микола Руденко заснував правозахисну Українську громадську групу сприяння виконанню Гельсінських угод 9 листопада 1976-го. Саме за це й арештований.

"І ось, нарешті, тюремний "воронок" везе мене з Донецька до Дружківки – суд має відбутися саме там, у райцентрі, до якого належить хуторець, де мешкав Олекса Тихий. Оце, власне, і є процесуальна підстава, щоб судити мене на Донбасі", - писав Руденко.

На судовому засіданні судді демонстративно виклали 49 томів справи на Руденка та поета Олексу Тихого. Вирок - 13 років ув'язнення.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 90 років тому народився дисидент Олекса Тихий

Його відправили до мордовського табору ЖХ-385/19-3 на станції Потьма. Разом із іншими в'язнями продовжує правозахисну роботу. Пише листи до держсекретаря США Шульца та до президента США Джимі Картера з проханням допомогти у створенні міжнародної комісії для інспекції радянських політичних таборів. Протестує проти введення радянських військ у Афганістан. Писати вірші змоги не мав. Запам'ятовував їх, у день листування та посилок записував і передавав за межі табору.

1982-го письменника перевели до Кучинського табору у Пермській області, Росія.

19 грудня 1920-го у селищі Юр'ївка сучасного Лутугинського району Луганської області народився український правозахисник і публіцист Микола Руденко.

Його батько загинув на шахті, а мати сама виховувала 3-х дітей. Сім'я досягла статку, але 1930-го була змушена вступити до колгоспу.

У дитинстві Руденко почав писати вірші. Їх публікували у місцевих газетах. Водночас працював у шахті. Юнак отримав від Народного комісаріату освіти стипендію та вступив до філологічного факультету Київського університету. Ще в школі Руденко став членом Комуністичної партії.

Зараз ви читаєте новину «Арештували українського правозахисника». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути