Ексклюзиви
субота, 20 червня 2020 10:19

У Владивостоці арештували українського активіста

У Владивостоці арештували українського активіста
1930 року Юрій Глушко нелегально повернувся в Україну, у 1941 році взяв участь у діяльності Української Національної Ради в Києві Фото: wikipedia

Громадського діяча Юрія Глушка - Мову арештували за активну українську діяльність у Владивостоці 20 червня 1919 року. Мали заслати на Камчатку, однак уникнув покарання.

Чоловік походив з Чернігівщини. Після здобуття освіти працював машиністом у Добровільному флоті Одеси. Кораблі того здійснювали далекосхідні перевезення. Саме на борту одного з них потрапив на Зелений Клин - так тоді українці називали терени Приамур'я. Юрій працював у Владивостоці техніком, але у вільні від роботи часи ставав активним провідником українського національного життя міста.

Разом із місцевими студентами організував український хор, ставив численні театральні постанови, у яких грав і сам, проводив Шевченківські вечори, підтримував товариство "Просвіта", друкував дописи про життя українців Зеленого Клину. Взяв собі псевдонім "Мова".

У часи Першої світової був мобілізований на Кавказький фронт. До Владивостока повернувся лише з початком громадянської війни в Росії - тоді українці краю проголосили Українську Далекосхідну Республіку, до розбудови якої долучився. Його обрали головою "Просвіти", а згодом до Владивостоцької Української Окружної Ради - національного самоврядування. Пізніше очолював 3-й Український Далекосхідний з'їзд, делегати якого звернулися до УНР з проханням визнати Зелений Клин частиною України.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Росії створили українську крайову раду

На 4-му Надзвичайному Українському Далекосхідному з'їзді був обраний головою Українського Далекосхідного Секретаріату. Створив 1-й Ново-Запорізький курінь вільного козацтва.

Спочатку Всеросійська влада в Омську в особі адмірала Олександра Колчака дозволила формувати українські війська, однак згодом росіяни звинуватили організаторів у прихильності "мазепинству" і саме 20 червня роззброїли курінь.

Глушко уникнув смертної кари, а згодом і можливого заслання. Переховувався від білогвардійців до 1920 року. Після ліквідації Української Далекосхідної Республіки більшовиками у 1922 році, був звинувачений у "намаганні відірвати Далекий Схід від РСФРР і злучити з Японією". На Читинському процесі чоловіка засудили до 3 років позбавлення волі за антирадянську діяльність.

Держава Українська Далекосхідна Республіка постала як незалежна 1917-го на теренах Амурщини, Уссурійського краю, Забайкальщини, частини Сахаліну та Камчатки. Ці землі були відомі як Зелений Клин, що його з XIX ст. населяли переважно українці. Спочатку столицею обрали Владивосток, згодом Хабаровськ. З 1920-го держава існувала як автономія Далекосхідної Республіки.

Мала власну Українську Крайову Раду та Секретаріат. За девіз обрали слова: "Всі на захист України!", а за гімн – твір Павла Чубинського. Були орієнтовані на об'єднання з Українською Народною Республікою. Здійснити цього не вдалось, бо за владу в краї боролися ще білогвардійці та більшовики.

Зараз ви читаєте новину «У Владивостоці арештували українського активіста». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути