понеділок, 13 січня 2020 10:26

У Росії засудили українців, які проголосили свою республіку

У Росії засудили українців, які проголосили свою республіку
Українська Далекосхідна Республіка існувала як автономія на теренах Зеленого Клину. Фото: wikimedia

Читинський судовий процес завершився 13 січня 1924 року. Більшовики заарештували близько 20 активних діячів Української Далекосхідної Республіки.

Держава постала як незалежна 1917-го на теренах Амурщини, Уссурійського краю, Забайкальщини, частини Сахаліну та Камчатки. Ці землі були відомі як Зелений Клин, що його з XIX ст. населяли переважно українці. Спочатку столицею обрали Владивосток, згодом Хабаровськ. З 1920-го держава існувала як автономія Далекосхідної Республіки.

Мала власну Українську Крайову Раду та Секретаріат. За девіз обрали слова: "Всі на захист України!", а за гімн – твір Павла Чубинського. Були орієнтовані на об'єднання з Українською Народною Республікою. Здійснити цього не вдалось, бо за владу в краї боролися ще білогвардійці та більшовики.

Останні повністю ліквідували республіку 10 листопада 1922-го. Арештували до 200 діячів, але згодом більшість відпустили. За 2 роки на лаві підсудних опинилися 22 найбільших активісти. Їх звинуватили у підтримці контрреволюційних урядів Павла Скоропадського, Симона Петлюри та білогвардійців, організації українських націоналістичних угруповань та співпраці з міжнародною буржуазією з наміром відірвати Далекий Схід від Радянської Росії.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Москва підтримала створення народної республіки в Польщі

Підсудні отримали різні терміни покарання – від 1 до 10 років позбавлення волі. Частину з них виправдали. Найбільший термін, після каяття, отримав голова Українського Далекосхідного крайового кооперативу "Чумак" Петро Горовий, якому належала ідея створення українських національних комітетів.

Після процесу приналежність до українців почала розглядатися як прояв політичної неблагонадійності. Населення було асимільоване та зрусифіковане.

В селі Ясіня теперішньої Закарпатської області 8 січня 1919 року колядники роззброїли угорських солдатів і проголосили Гуцульську Республіку. Населення Буковини й Закарпаття висловилося за входження до складу Західноукраїнської Народної Республіки.

Зараз ви читаєте новину «У Росії засудили українців, які проголосили свою республіку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути