вівторок, 18 листопада 2014 13:47

У Туреччині знайшли зображення невідомого бога, що виростає з чаші

Автор: Asia Minor Research Centre
  Під час розкопок у святилищі
Під час розкопок у святилищі

Археологи з Мюнстера (Німеччина) у південно-східній Туреччині виявили римську стелу з рельєфним зображенням невідомого божества. Знахідка була зроблена на місці святилища Юпітера Доліхена, культ якого був популярний в Римській імперії в II столітті н.е.

Стела зроблена з базальту, її висота - близько 1,5 метра. На ній зображено бородате божество, що виростає з чаші з листя. Збоку від божества зображені довгий ріг і дерево, яке божество стискає рукою. Атрибути божества вказують на те, що воно може відноситься до культу родючості.

Окремі елементи, на думку археологів, зближують його із зображеннями початку I тисячоліття до н.е. "Стела дає інформацію про те, як стародавні східні традиції збереглися з епохи раннього залізного віку аж до римських часів", - говорить професор Енгельберт Вінтер (Engelbert Winter), керівник розкопок. Він зазначає, що знахідка демонструє безперервність місцевих релігійних традицій.

Автор: Asia Minor Research Centre
  Базальтова стела невідомого божества
Базальтова стела невідомого божества

Стела була використана повторно - її включили в кладку стіни більш пізнього християнського монастиря. Що дозволило дослідникам датувати зображення римським часом, не повідомляється. За їх словами, для точної атрибуції божества потрібен час.

Пам'ятка знаходиться недалеко від стародавнього міста Доліхе (територія сучасної провінції Газіантеп). На початку раннього залізного віку тут знаходилося святилище, в римський час був побудований храм Юпітера Доліхена, а в період раннього середньовіччя - християнський монастир.

Юпітер Доліхен - це синкретичне божество, що об'єднало в собі риси римського бога і сирійського бога Ваала. З I століття н.е. Доліхена шанувався в армії, де він вважався покровителем. З II століття культ набув широкого поширення. За імператора Антоніна Пія цьому богу присвятили храм на Авентині. Доліхена зображували на бику, іноді з орлом. Одягнений бог у військові обладунки та фригійський ковпак. У правій руці божество тримало сокиру, а в лівій - пучок блискавок.

Автор: Asia Minor Research Centre
  Святилище Юпітера Доліхена
Святилище Юпітера Доліхена

 

Зараз ви читаєте новину «У Туреччині знайшли зображення невідомого бога, що виростає з чаші». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути