Ексклюзиви
середа, 10 березня 2021 11:28

У Швейцарії видали незвичайного "Кобзаря"

У Швейцарії видали незвичайного "Кобзаря"
"Кобзар" Тараса Шевченка ховали в упаковках цирагкового паперу фірми Awadi Фото:museum.lib.kherson.ua

10 березня 1878 року в Женеві видали кишенькового "Кобзаря" Тараса Шевченка. Книжечка мала формат 85х55 мм.

В еміграції видання готували не випадково. З 1876 року в Україні діяв Емський указ, що забороняв друк українських книжок та ввезення їх до Російської імперії з-за кордону. "Кобзар" Шевченка також внесли до списку заборонених закордонних видань. Лише мініатюрний формат дав би змогу провезти його в Україну та поширювати нелегально. Розміри книжечки мали співпадати з розмірами упаковки популярного цигаркового паперу фірми Awadi, що вводило в оману будь-яку перевірку на кордоні.

Кошти на видання "Кобзаря" зібрали в Україні та передали до Швейцарії члени Старої громади. Права на видання творів громадівці купили в родичів Шевченка на ім'я банкіра Всеволода Рубінштейна. Книжечку готували у женевській друкарні вченого Михайла Драгоманова етнограф Федір Вовк та публіцист Антін Ляхоцький. Підписалися як "Сірко" та "Кузьма". Початковий тираж становив 1 тис. примірників.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Дивилися наче на божевільного. 8 спогадів про Тараса Шевченка

"Потроху збирається замучена Україна сповнити заповіт великого українця - розбити свої кайдани, - писали у передмові до видання. - А поки що самодержавці лютують, як і лютували. Так оце, на чужині, на роковини Тарасові, вітаємо земляків наших оцією маленькою книжечкою, на яку спромоглися. Нехай розносяться думки Тарасові між людьми, хоч ховаючись по кишеньках, як мусили ховатися і за його життя під устилкою в чоботі".

У виданні розмістили 19 творів Шевченка без імперської цензури. Уперше надрукували вірш "Мій боже милий, знову лихо". Жандарми дізналися про видання 1879 року, коли вилучили 1 із примірників у громадівців в Одесі.

"Сій мініатюрний "Кобзарик" зробив свого часу велику сенсацію в Галичині і тисячами примірників був перевезений до Росії", - писав Іван Франко.

26 квітня 1840 року в Петербурзі вийшло перше видання "Кобзаря" Тараса Шевченка. Після виходу збірки його почали називати Кобзарем.

Видання побачило світ за сприяння письменника Євгена Гребінки. "Кобзар" надрукувало приватне видавництво Фішера в Санкт-Петербурзі коштом полтавського землевласника Петра Мартоса.

До "Кобзаря" увійшли 8 поезій: "Перебендя", "Катерина", "Тополя", "Думка" ("Нащо мені чорні брови"), "До Основ'яненка", "Іван Підкова", "Тарасова ніч" та "Думи мої, думи, лихо мені з вами".

Книга мала зручний формат і була видрукувана на якісному папері тиражем 1 тис. примірників. На початку книгу прикрашав офорт за малюнком Василя Штернберга "Кобзар із поводирем".

Зараз ви читаєте новину «У Швейцарії видали незвичайного "Кобзаря"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути