четвер, 20 травня 2021 15:24

У столиці встановили пам'ятник Габсбурґу

У столиці встановили пам'ятник Габсбурґу
У сквері на вулиці Іллєнка встановили пам'ятник Василеві Вишиваному. Фото: facebook.com/rostyslav.martynyuk

У Києві у сквері на вул. Іллєнка, 39 встановили пам'ятник українському патріоту Вільгельму фон Габсбурґу, відомому під псевдонімом Василь Вишиваний.

"Повільно, але міняється ландшафт памяти Києва. Не так давно на місці бандита Косіора встановили погруддя полковника Армії УНР Болбочана. Тепер на вулиці Іллєнка, яка не так давно носила імя ще одного бандита-комуніста, встановлений памятник Вільгельму фон Габсбурґу - одному з найтрагічніших представників українського державного відродження ХХ століття. У вітанні від представника монархічного дому Габсбурґів, зачитаного на відкритті, знову і знову згадували злочини СССР. Серед них - викрадення 1947 року в післявоєнному Відні ерцгерцога Вільгельма та наступне його убивство в Лук'янівській в'язниці", - написав у Facebook історик Ростислав Мартинюк.

Статую створив скульптор Михайло Горловий. Зобразив погруддя у мазепинці та вишиванці.

Відкриття пам'ятнику приурочили до Дня вишиванки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Нащадок австрійського трону взяв псевдонім Василь Вишиваний

Вільгельм був полковником Легіону Українських січових стрільців. Його вважали одним з неофіційних претендентів на український трон у разі утворення монархії.

У лікарні Лук'янівської в'язниці в Києві 18 серпня 1948 року помер Василь Вишиваний. Так називав себе австрійський ерцгерцог Вільгельм Габсбурґ, прихильник самостійності України. У галузевому державному архіві СБУ, колишньому архіві КГБ, зберігається документ "Спецповідомлення про хід слідства у справі агента англійської та французької розвідок Габсбург-Лотрінгена Вільгельма".

Зараз ви читаєте новину «У столиці встановили пам'ятник Габсбурґу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути