Ексклюзиви
вівторок, 14 листопада 2017 00:15

Нащадок австрійського трону взяв псевдонім Василь Вишиваний

Нащадок австрійського трону взяв  псевдонім Василь Вишиваний
Нащадок австрійського трону взяв псевдонім Василь Вишиваний Фото: galinfo.com.ua

Нащадок трону Австро-Угорської імперії ерцгерцог Вільгельм Габсбург узяв псевдонім Василь Вишиваний. Під час Першої світової війни був полковником Українських січових стрільців. Воював проти царської Росії.

У військовій академії Вільгельм вивчав українську мову. Подорожував Гуцульщиною, цікавився її історією та культурою. Себе вважав українцем. Під формою носив вишиванку, яку йому подарували побратими. Так виникло прізвисько Виши­ваний.

Був членом австро-угорського пар­ламенту. Там відстоював автономію українських земель у складі імперії. Вишиваного вважали одним з основних претендентів на трон після встановлення в Україні монархічного ладу. Після поразки Визвольних змагань 1917–1921 років жив у Відні. Відійшов від політики. 1947-го його арештувала радянська влада (1945–1955-го частина Австрії була окупована СРСР. — ГПУ). Звинуватили у співпраці з Організа­цією українських націоналістів і західною розвідкою. Засудили до 25 років ув'язнення. 1948-го Вишиваний помер від туберкульозу у тюремній лікарні в Києві. Йому було 53 роки.

— Дала Габсбургові можливість пожити хоча б у книжці, — каже письменниця Наталка Сняданко, 44 роки. У романі "Охайні прописи ерцгерцога Вільгельма" розповідає альтернативну історію Василя Вишиваного.

— Особистість Вільгельма зацікавила після співпраці з австрійським режисером. Він знімав документальний фільм про нащадка Габсбургів. Вирішила пошукати, що є в нашій художній літературі про Василя Вишиваного. Не знайшла нічого. Стало прикро, що пропадає такий матеріал. Досліджувала біографію Вільгельма Габсбурга. Основним джерелом інформації була книжка американського ­історика Тімоті Снайдера "Червоний князь". Стали в пригоді й мемуари ­Вишиваного. Там збереглася його автентична мова. Бракувало інформації про особисте життя й романтичні стосунки. Роман без жінок писати не хотіла. Довелося їх вигадувати.

У книжці Вільгельм одружився із кравчинею Софією зі Львова. Жив із комерції. Мав сина. Про минуле родини читач дізнається від його онуки Галини. Дід Вільгельм розповідав їй, що він — ерцгерцог і міг стати українським королем. Вона думала, що це вигадки. За дідовими розповідями почала малювати комікси. Коли виросла, стала художницею.

Роман "Охайні прописи ерцгерцога Вільгельма" — про героїзм. Проте не в радянському розумінні, коли кидаються грудьми на амбразуру. Мені було важливо, аби бабця Софія водила онуку Галину Львовом. Показувала, що і де відбувалося. Це — не підручникові знання. Так передається історична пам'ять. Героїзм — навіть у тому, що бабуся розповідала дитині про їхнє справжнє минуле. Через це могли виключити зі школи і з піонерів. Психіка дитини могла не витримати такої подвійної реальності. Героїзм у моїй книжці — вміти зберігати й передавати.

За сюжетом, 90-річний Василь Вишиваний помирає 1985-го.

У книгарнях роман "Охайні прописи ерцгерцога Вільгельма" коштує 120 грн.

Вийшов у львівському "Видавництві Старого Лева".

Зараз ви читаєте новину «Нащадок австрійського трону взяв псевдонім Василь Вишиваний». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути