середа, 08 липня 2015 13:15

Спецтема: Донбас - terra incognita

У СРСР Донбас називали "всесоюзною кочегаркою" - фотографії з виставки у Львові
19

Фото: Ярослав Тимчишин

У Львові на Площі Ринок триває виставка "Праця, виснаження та успіх: корпоративні міста Донбасу". 18 стендів показують різні аспекти життя Донбасу - взаємовідносини людини і природи, людини і машини, а також людей між собою.

Виставка відкрилася ще 16 червня в рамках проекту "ДОНКУЛЬТ". Організатори так окреслили основну мету події: "Допомогти широкому загалові краще і глибше зрозуміти один з найстаріших промислових регіонів сучасної України та Європи в цілому."

У ХІХ столітті новина про багаті поклади вугілля й заліза привабила людей з різних куточків Російської імперії та Європи. Одне за одним тут стали виникати корпоративні містечка - Донецьк, Луганськ, Краматорськ, Алчевськ, Горлівка. Планування корпоративних міст починалося з заводу, а на околицях з'являлися імпровізовані робітничі поселення. У радянський період корпоративні містечка перетворилися на великі й середні міста, утворивши найбільшу в Україні агломерацію.

Промисловість повністю змінила вигляд Донбасу. У 1905 році німецький підприємець Густа Гартман так описував Луганськ: "З заводу відкривається чудовий краєвид міста, церкви й чудові побілені будинки з червоними та зеленими дахами, з міста видно фабрику з димовими трубами, яка простягається на кілометр, і залізницю з локомотивами. А всього дев'ять років тому тут були лише поля, вкриті звичайнісінькою степовою травою".

Автор: Ярослав Тимчишин
 

Головною особливістю міст Донбасу було те, що стосунки між людьми, виробництво і споживання, весь ритм життя був пов'язаний саме із підприємством – яке дає роботу, розбудовує місто та формує справжню "нову людину" – творця індустрії. На цьому тлі особливо виділяють постаті підприємця Джона Юза, поета Володимира Сосюри та легендарного шахтаря Олексія Стаханова.

Відомо, що в Російській імперії з Донбасу надходило 80 % вугілля та 50 % чавуну. Близкість Донбасу до Кривого Рогу робила можливою повний цикл виробництва заліза, сталі та металопрокату. У радянські часи Донбас називали "всесоюзною кочегаркою", оскільки він був головним джерелом поставок вугілля у Союзі.

Ситуація починає змінюватися у 60-х роках ХХ століття. Відтепер основним джерелом видобутку вугілля стали басейни у східних регіонах СРСР. Державні інвестиції у Донбас зменшувалися, рівень видобутку знижувався. Однак не зважаючи на це, Донбас зберігав важливе значення в українській промисловості.

Виставка у Львові триватиме до 30 липня.

Зараз ви читаєте новину «У СРСР Донбас називали "всесоюзною кочегаркою" - фотографії з виставки у Львові». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути