Ексклюзиви
середа, 17 квітня 2019 14:59

У Сімферополі розстріляли впливових політиків

У Сімферополі розстріляли впливових політиків
Археолога Османа Акчокракли та художника Усеїна Боданінського розстріляли 17 квітня 1938 року в Сімферополі Фото: krymr.com

Провідних політичних і культурних діячів кримськотатарського народу розстріляли 17 квітня 1938-го у Сімферополі.

У списках затверджених до страти Йосипом Сталіним у Кримській АРСР від 5 березня 1938-го були десятки осіб. Їх звинуватили у шпигунстві та антирадянській агітації.

Серед них редактор газети "Міллет", який двічі обирався головою Курултаю і був послом Кримського крайового уряду в Туреччині Асан Сабрі Айвазов. Тоді ж вбили дослідника пам'ятників кримськотатарської старовини, історії та культури Османа Акчокракли.

Розправились із головою Ради народних комісарів Кримської АРСР (1929-1937) Абдураїмом Самедіновим, міністром землеробства Февзі Мусаніфом, 2-м секретарем Кримського обласного комітету ВКП(б) Сервером Трупчу, співзасновником першого Курултаю Сеїтджелілем Хаттатовим.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Багачі, духовенство й чиновники були проти нової школи

Серед розстріляних були письменник Джафер Гафаров, колишній лідер партії мусульман-соціалістів Сулейман Ідрісов, філолог Абдулла Лятіф-заде, театральний критик Мамут Недім, драматург Ільяс Тархан, хімік Якуб Аблямітов, художник Усеїн Боданинський, мовознавець Яг'я Байрашевський.

Після розстрілів про людей знищували інформацію. Тому про них тепер дуже мало відомостей.

9 грудня 1917-го у Криму створений Курултай — вищий орган кримських татар. Ця дата є однією з найбільш визначних в історії Криму та кримськотатарського народу.

Термін "курултай" має тюркське походження, його первісно вживали на позна­чення політичної військової ради стародавніх монгольських і тюркських ханів і вождів. Ідея скликання першого Куррултаю виникла на Всекримському мусульманському з'їзді, що відбувся 25 березня 1917-го у Сімферополі за участі 1500 делегатів. 1-2 жов­­тня 1917-го було проведено з'їзд представників кримськотатарських організацій, на якому вирішено скликати пер­ший Курултай. Згідно з постановою, у ви­борах могли брати участь кримські татари, яким виповнилося 20 років. До складу першого Курултаю обра­но 76 делегатів, зокрема 4 жін­ки. Він розпочав роботу 9 грудня 1917-го у Ханському палаці в Бахчисараї.

Зараз ви читаєте новину «У Сімферополі розстріляли впливових політиків». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути