пʼятниця, 15 лютого 2019 08:21

У президента вистрілив безробітний

У президента вистрілив безробітний
Франклін Рузвельт з дружиною після замаху. Фото:My-life.ua

У Майямі анархіст Джузеппе Зінгара 15 лютого 1933 року здійснив замах на життя щойно обраного президента США Франкліна Рузвельта. Куля потрапила в живіт чиказького мера Антона Чермака. Презедента не зачепила жодня з випущених куль.

1928-го Франклін Рузвельт стає губернатором штату Нью-Йорк, а 1932 року — 32-м президентом США. Хворіє на поліємеліт, тому пересувається на візку. Країна зазнає глибокої кризи, багато хто втрачає роботу, банки та підприємства банкрутіють.

"Новий курс" Рузвельта став початком перетворення США в соціально орієнтовану державу, включаючи підтримку безробітних, створення робочих місць, реорганізацію підприємництва, скороченя робочого дня, підвищеннія мінімальної зарплати, добровільну трудову повинність, обмеження конкуренції.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Елеонора Рузвельт із чоловіком ночували в різних спальнях

15 лютого президент повинен був виступати з промовою в Майамі. У той момент, коли двері лімузина президента відкрилася, пролунав постріл. Стріляв 33-річний безробітний муляр Джузеппе Зінгара. Куля потрапила в живіт чиказького мера Антона Чермака, який через три тижні помер. Зінгара засуджений спочатку до 80 років в'язниці, але після смерті Чермака вердикт посилили - 20 березня вбивця сів на електричний стілець.

Рузвельт помер 12 квітня 1945 року від крововиливу в мозок, коли позував художникові. До Вашингтона його везли семериком сірих коней. В Білому домі, поруч із труною, стояв інвалідний візок. Поховали Рузвельта в Гайд-Парку.

Франклін й Елеонора Рузвельти восени 1918-го були на межі розлучення. Скандал у сім'ї вибухнув по поверненні чоловіка з Європи: Елеонора знайшла в нього любовні листи від секретарки Люсі Мерсер.

Зараз ви читаєте новину «У президента вистрілив безробітний». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути