Ексклюзиви
пʼятниця, 14 серпня 2020 13:31

У Польщі розпочався політичний страйк

У Польщі розпочався політичний страйк
Комуністи виконали всі вимоги страйкарів. Фото: gurt.org.ua

Страйк робітників на верфі імені Леніна у польському Ґданську розпочався 14 серпня 1980 року. Спричинив кардинальні державні перетворення.

Тоді країна перебувала у глибокій економічній кризі. Підвищувалися ціни на повсякденні товари, зростала інфляція. Робітників масово звільняли, а офіційні профспілки залежали від комуністичної влади.

Протест організували на захист робітниці Анни Валентинович, звільненої за активну участь у Вільних профспілках. Його очолив електрик Лех Валенса.

Страйкарі вимагали створення незалежних профспілок, свободи слова, права на страйк, збільшення зарплати і введення додаткового вихідного в суботу. Також звільнення політичних в'язнів, виведення країни з кризи тощо. Загалом висунули до влади 21 вимогу. Незабаром протест поширився й на інші підприємства у місті, а наприкінці серпня в країні страйкувало понад 700 тис. осіб.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Лех Валенса на президентських виборах набрав 74,25 % голосів

Усвідомлюючи неможливість вирішення питання силою, комуністи пішли на поступки. Акція завершилася 31 серпня підписанням у Ґданську компромісної угоди. Влада прийняла і пообіцяла ввести в дію всі вимоги страйкарів.

"Чи ми досягли усього, чого хотіли, чого прагнемо, про що мріємо? Не всього, але всі ми знаємо, що здобули дуже багато. Останнє теж здобудемо", - казав тоді Валенса.

Подальші політичні перетворення в країні завершаться крахом комунізму.

Внутрішні війська СРСР розстріляли робітників-страйкарів у Новочеркаську Ростовської області 2 червня 1962 року. Загинули 26 осіб, поранень зазнали 87.

Приводом до страйку стала непродумана державна політика щодо підвищення цін на продукти харчування, зокрема на м'ясо, що в умовах і так складної економічної ситуації в країні ставило людей на межу виживання.

Зараз ви читаєте новину «У Польщі розпочався політичний страйк». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути