вівторок, 02 червня 2020 15:16

Проти страйкарів вивели танки

Проти страйкарів вивели танки
Інформацію про Новочеркаський розстріл радянська влада приховувала до кінця 1980-х Фото: wikipedia

Внутрішні війська СРСР розстріляли робітників-страйкарів у Новочеркаську Ростовської області 2 червня 1962 року. Загинули 26 чоловік, поранень зазнали 87.

Приводом до страйку стала непродумана державна політика щодо підвищення цін на продукти харчування, зокрема на м'ясо, що в умовах і так складної економічної ситуації в країні ставило людей на межі виживання.

Робітники електровозобудівного заводу вимагали від начальства підвищення зарплати та відповіді, як їм жити далі. За однією з версій, керівництво відповіло: "Немає грошей на пиріжки з м'ясом - їжте з лівером". Але жарт лише обурив чоловіків. Спочатку страйк підняли 200, а згодом кількість мітингарів сягнула 5 тис. чоловік. На одному із зупинених потягів хтось написав: "Хрущова на м'ясо!". Замість встановлення діалогу, влада нагнала до міста війська, танки, бронетранспортери, за допомогою яких страйкарів витіснили з території заводу. Розпочалися арешти "зачинщиків", було встановлено комендантську годину.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Виступ священника спричинив революцію

Жорстоке поводження з людьми та примус до праці автоматами спровокували більш рішучий виступ. Робітники сформували колони та рушили до центру міста, шлях до якого пролягав через перегороджений танками міст на річці Тузлов. Чоловіки вдиралися на техніку і долали річку вбрід. Генерал-лейтенант Матвій Шапошников, попри вищий наказ, відмовився застосовувати проти людей танки.

Пройшовши перешкоду, намагалися штурмом узяти будівлю міськкому партії та вчинили погром. Їх відтіснили і почали здійснювати попереджувальні постріли у повітря, що не зупинило натовп. Тоді відкрили вогонь на ураження.

Серед загиблих того дня були і маленькі діти. Тіла вивозили з міста вночі і ховали на різних кладовищах. Застосування зброї виправдали проханням "трудящих, які вимагали наведення порядку в місті".

Після акції було заарештовано 240 людей. Їх звинуватили у бандитизмі та спробах повалення радянської влади, до страти засудили 7 осіб.

Події, що відбулися в Новочеркаську, ретельно замовчувалися владою. За спробу розголосу Шапошников був звинувачений в "антирадянській агітації і пропаганді". Реабілітація засуджених відбулася лише 1996 року.

У ніч з 24 на 25 лютого 1956 р. Микита Хрущов на XX з'їзді КПРС виступив з доповіддю "Про подолання культу особи і його наслідків". В своїй промові він вперше публічно почав говорити про сталінські репресії та порушення "соціалістичної законності" у роки правління Йосифа Сталіна.

Перший секретар звинуватив Сталіна в бездарному керівництві у роки Другої Світової війни та створив у публічному просторі образ диктатора.

Зараз ви читаєте новину «Проти страйкарів вивели танки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути