Ексклюзиви
пʼятниця, 27 жовтня 2023 01:30

У піраміді знайшли таємничі кімнати

У піраміді знайшли таємничі кімнати
У піраміді Сахура знайшли загублені приміщення. Фото: Wikimedia

Невідомі складські приміщення знайшли археологи в піраміді єгипетського фараона Сахура.

Там можуть бути скарби, пише Independent.

У рамках проєкту з реставрації єгиптологи під керівництвом Мохамеда Ісмаїла Халеда з Університету Юліуса-Максиміліана у Німеччині очистили внутрішні приміщення та закріпили піраміду, щоб вона не обвалилася. Вони при цьому виявили похоронні кімнати, які раніше були недоступними.

Сахур був другим правителем П'ятої династії. Його першим поховали у давньоєгипетському археологічному комплексі пірамід Абусир.

"Абусир - це назва комплексного поховання в Єгипті, до якого входять 19 пірамід і храмів, що простягається на західному березі Нілу від півдня плато Гізи до північного краю Саккари", - вказали дослідники.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Відкриття століття: археологи знайшли гробницю фараона

Через вплив температури, вітру, високої вологості і землетрусів деякі частини піраміди обвалилися. Єгиптологи замінили зруйновані стіни новими і продовжили розкопувати сліди проходу. Встановили, що він з'єднує до восьми кімнат.

"Хоча північна та південна частини цих кімнат, особливо стеля та підлога, сильно пошкоджені, залишки початкових стін та частини підлоги все ще можна побачити", - розповіли археологи.

За допомогою лазерного 3D-сканування провели докладні дослідження усередині піраміди. Склали повну карту зовнішніх областей, вузьких коридорів та внутрішньої кімнати.

"Відкриття та відновлення сховищ зробить революцію у поглядах на історичний розвиток пірамідальних структур та кине виклик існуючим парадигмам у цій галузі", - наголосили вчені.

13 квітня 2001 року у Єгипті археологи виявили 22 мумії, які відносять до VI століття до нашої ери. Це добре збережені мумії зі знайдених в оазисі Бахарія, в так званій Долині золотих мумій.

Зараз ви читаєте новину «У піраміді знайшли таємничі кімнати». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути