середа, 23 січня 2013 17:45

У Мексиці на "Обриві душ" знайшли невідомі наскельні малюнки
5

Фото: Фото: zhelezyaka.com

Мексиканські археологи виявили на заході країни петрогліфи, зроблені в період з 850 по 1350 рр. н.е., повідомляє Національний інститут антропології та історії.

Знахідка була зроблена в зоні вулканічних скель на західному узбережжі країни. Ці території відомі як "Обрив душ" (Cantil de las ?nimas) і розташовані в муніципалітеті Тепік (штат Наяріт).

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Знайдені скелети племені майя розповіли про голод і занепад

Наскельні малюнки, або петрогліфи, займають поверхню завдовжки 4 м і шириною 2 м. Всі вони розподілені за довжиною горизонтальної смуги серед вулканічних скель, висота яких складає близько 10 метрів. Малюнки були виявлені в зоні, яка доти була мало вивчена археологами. За словами представників Національного інституту антропології та історії (INAH), це відкриття дозволить поглибити знання про звичаї, пов'язані з церемоніальним циклом давньої культури Ацтатлан, яка розвивалася на заході Мексики.

Як пояснив археолог Маурісіо Гардуньо Амбріс, на східній стороні малюнка зображені петрогліфи, пов'язані з родючістю і плодючістю - наприклад, дощові хмари, равлики і жіночі статеві органи. На західній стороні розташовуються зображення черепів в профіль; їх лоби спрямовані на схід, у бік сходу сонця. Археолог додав, що в найближчі місяці доведеться з'ясувати, чи виконувала ця панель з петрогліфами певні функції астрономічного маркера. Для цього буде проведений детальний аналіз зображень, який дозволить отримати їхнє повне тлумачення.

Зараз ви читаєте новину «У Мексиці на "Обриві душ" знайшли невідомі наскельні малюнки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути