четвер, 17 січня 2013 11:30

Останки "червоної королеви" майя знову вивчатимуть археологи
5

У 1994 році в надрах тринадцятого Храму на головній площі Паленке в монолітному вапняковому саркофазі був знайдений покритий червоним порошком скелет. Саме через кіновар, товщина шару якої місцями сягала 3 сантиметрів, ця особа і отримала своє прізвисько
Фото: Фото: juuj-waaj.livejournal.com
Останки знатної жінки майя, відомою світу як "Червона королева", повернулися в древнє місто Лакам-Ха' (Паленке, Чьяпас), після того, як протягом 18 років в мексиканській столиці над ними працювали фізичні антропологи та судмедексперти
Вчені припускають, що мова йде про Ц'акб'у-Ахау, дружину правителя К'ініч Ханааб 'Пакаль (615-683), яка померла у віці 50-60 років

У біографії "Червоної королеви" залишається поки ще чимало загадок. За однією з версій, вона померла у віці 60 років і була матір'ю двох правителів Паленке, проте ряд археологів висловлює сумніви, що жінка могла прожити до такого похилого віку.

Нові дослідження останків "Червоної королеви", знайдених майже 20 років тому на території археологічної зони Паленке (південний схід Мексики), вирішили провести вчені латиноамериканської країни. Вони сподіваються прояснити деякі подробиці біографії жінки, яка в далекій давнині займала видатний пост в ієрархії великого мегаполісу майя.

Досі остаточно не з'ясовано, чи була "Червона королева" дружиною стародавнього правителя Паленке Пакаля-II або ж самостійно правила містом та його околицями. Як розповів Хав'єр Сервіні зі Столичного автономного університету, вчені сподіваються, що ці подробиці їм вдасться встановити після проведення нового аналізу ДНК останків жінки й обстеження поховання.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Знайшли скульптуру ягуара віком 2 тисячі років

За словами Сервіні, влітку минулого року останки жінки були повернуті з Антропологічного музею Мехіко в Паленке, однак попередньо було взято необхідні зразки її праху, щоб продовжити вивчення. Для цього створена спеціальна група вчених, які проводять додаткові дослідження з використанням новітніх технічних можливостей.

Могила "Червоної королеви" була виявлена ??в Паленке 1994 року. Її останки були пофарбовані в червоний колір, завдяки тому, що під час поховання тіло жінки було вкрите сульфідом ртуті. Це ж сприяло кращому збереженню праху через те, що хімічна речовина запобігала розвитку бактерій.

Судячи з написів, виявлених археологами, дружина Пакаля-II або правителька Паленке померла в період між 600 і 700 рр. Виявлення її склепу вважається одним з найвидатніших в дослідженні історії та культури народу майя.

Досі точно не встановлені причини, через які цивілізація майя занепала. Деякі експерти вважають, що вона зникла після прибуття в регіон племені тольтеків. "Це були великі групи індіанців, можливо навіть армії, які прийшли з районів сучасних штатів Тлакскала (центральна Мексика) і Оахака (південь Мексики), а також з узбережжя Мексиканської затоки".

Дослідження археологічної зони Паленке поки остаточно не завершене. Вчені не виключають, що надалік вони зможуть виявити нові експонати, які розкажуть багато цікавого про народ майя, що населяв у далекому минулому значну територію нинішньої Мексики і низки країн Центральної Америки.

Зараз ви читаєте новину «Останки "червоної королеви" майя знову вивчатимуть археологи». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути