Ексклюзиви
четвер, 04 лютого 2021 11:25

У Криму зібрались світові лідери

У Криму зібрались світові лідери
На Ялтинській конференції зібралися Сталін, Рузвельт та Черчилль. Фото: gettyimages.com

У Лівадійському палаці в Ялті 4 лютого 1945 року відкрилась конференція лідерів СРСР, США та Великої Британії. Обговорили геополітичну ситуацію в Європі.

Секретар ЦК КПРС Йосип Сталін, президент США Франклін Рузвельт і прем'єр-міністр Британії Вінстон Черчилль досягли важливих стратегічних угод щодо подальшої війни з Німеччиною і Японією. Одним з головних питань дискусії стало визначення майбутніх кордонів Польщі. США і Британія вимагала передачі Польщі Львова. Сталін не погодився з цим, посилаючись на лінію Керзона, яка визначала кордон. Домовились визначити кордон по лінії Керзона з відхиленнями 5-8 км на користь Польщі.

У Ялті почали обговорювати установчу конференцію ООН. Москва хотіла, щоб повноправними членами організації визнавали окремі республіки СРСР. Вказали, що Британія мала в ООН 4 голоси завдяки домініонам.

США виступили проти протягування протеже в ООН. Британія пішла на поступки, бо сподівалася на таку ж відповідь СРСР у питанні з Індією. Учасники домовились зробити Україну та Білорусь окремими членами ООН.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Історичні фото, як відкривали другий фронт у Нормандії

Багато питань щодо післявоєнного облаштування світу на конференції не вирішили. Це стало причиною виникнення Холодної війни.

28 листопада 1943 року розпочалась Тегеранська конференція. На ній вперше у повному складі зібралася "велика трійка" - лідери СРСР, США та Великої Британії - Сталін, Рузвельт і Черчилль. У роботі конференції брали участь також міністри закордонних справ, політичні та військові радники.

Зараз ви читаєте новину «У Криму зібрались світові лідери». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути