Ексклюзиви
субота, 11 листопада 2023 11:35

У Києві почали показувати новий вид мистецтва

У Києві почали показувати новий вид мистецтва
Перше приміщення оперного театру у Києві згоріло 1896-го. Замість нього збудували новий зал, який відкрили 1901 року Фото: fmm.knukim.edu.ua

Оперою Олексія Верстовського "Аскольдова могила" 8 листопада 1867-го розпочав свій перший сезон постійний оперний театр у Києві - нині Національна опера України.

Влітку того року у Києві сформували першу оперну трупу, котру очолив колишній співак і антрепренер Фердинанд Бергер. Він запросив до роботи у новостворений театр багатьох талановитих діячів.

У перші роки існування театру репертуар поповнювався творами переважно російських композиторів: "Життя за царя", "Руслан і Людмила" Глинки, "Русалка" Даргомижського, "Маккавеї" Рубінштейна, "Ворожа сила" Сєрова. Проте трупа не обминала і європейської класики, на досить високому рівні показуючи "Севільський цирульник" Россіні, "Весілля Фігаро" Моцарта, "Чарівний стрілець" Вебера, "Лючію ді Ламмермур" Доніцетті, а також одну за одною опери Джозеппе Верді, який став улюбленим композитором киян.

Театр упевнено завойовував прихильність любителів опери, привернув увагу й композиторів. Петро Чайковський в постановці його творів був зацікавлений саме на київській сцені. 1874 року у Києві прозвучав "Опричник", на прем'єру якого приїхав автор. За життя Петра Чайковського у Києві були поставлені також його опери "Євгеній Онєгін", "Мазепа" та "Пікова дама". Безпосередньо за участю авторів відбулися київські прем'єри опер "Алєко" Рахманінова, "Снігуронька" Римського-Корсакова.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Відкрили один із найдавніших храмів Києва

1874-го на сцені міського театру вперше в історії української музики прозвучала національна опера – твір Миколи Лисенка "Різдвяна ніч". Це був сміливий крок композитора, а водночас й оперної трупи. В ті роки українська мова була викреслена з літератури і сцени. Вдруге театр звернувся до лисенківської "Різдвяної ночі" 1903 року. Виставою диригував Микола Лисенко.

Михайлівський Золотоверхий собор в Києві закінчили будувати 17 жовтня 1113 року.

В 1093 році на київський князівський престол зійшов Святополк ІІ Ізяславич (1050-1113). Замість старої дерев'яної церкви збудував кам'яну, прикрасив її мармуром, мозаїкою і дорогоцінними іконами. Ця церква була на той час єдиною в Києві, яка мала золоту баню і через це одержала назву Золотоверхої.

Зараз ви читаєте новину «У Києві почали показувати новий вид мистецтва». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути