Ексклюзиви
неділя, 22 листопада 2020 01:13

У гробниці священника виявили Євангеліє на камені

У гробниці священника виявили Євангеліє на камені
У Болгарії знайшли поховання священика. Фото: Veliko Tarnovo Regional Museum of History

У Болгарії археологи виявили могилу, в якій може бути похований православний патріарх XIII століття.

Під його головою лежав камінь з вигравіруваними на ньому віршами з Євангелія від Іоанна, повідомляє Archaeology in Bulgaria.

Знахідку зробили у місті Велико Тирново. На думку археологів, похований був як мінімум настоятелем монастиря або одним з патріархів Болгарської православної церкви в XIII столітті.

На камені дослідники виявили напис староболгарською мовою. Вона також відома, як церковнослов'янська. Було написано: "На початку було Слово, і Слово було у Бога, і Слово було Бог", "Те ж було на початку з Богом", "Все було створено ним, і без нього не б було зроблено нічого, що було б зроблено", "У ньому було життя, і життя було світлом людей".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Знайшли маску "прибульця", якій 6000 років

"Такі підголівні камені кладуть під голови членів вищого духовенства в їх могилах. На даний момент неможливо сказати з абсолютною впевненістю, хто саме був похований у цій могилі. Але можна припустити, що він був, щонайменше, настоятелем монастиря. Є гіпотеза, що він був одним з болгарських патріархів. Можливо, це був високопоставлений священнослужитель по імені Йоан, який попросив помістити під його голову в могилі цитату з Святого Євангелія від Іоанна", - заявив провідний автор дослідження, професор Хітко Вачів.

У Болгарії археологи розшифрували напис на надгробку римського легіонера. Біографічний напис, ймовірно, виконав звільнений раб, повідомляє Archaeology in Bulgaria.

Зараз ви читаєте новину «У гробниці священника виявили Євангеліє на камені». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути