вівторок, 21 квітня 2020 16:50

У фундаменті замку виявили замуровані скелети

У фундаменті замку виявили замуровані скелети
У чеському замку Бржецлав у Південній Моравії виявили людські жертвоприношення. Фото: ancient-origins.net

Археологи розкопали останки 3 принесених у жертву людей під фундаментом замку Бржецлав у Чехії. Вік кісток оцінюють у 1 тис. років.

Припускають, що ритуальне вбивство відбулося під час будівництва замку, адже повірити в те, що люди загинули внаслідок нещасного випадку дуже важко. До того ж тіла було покладено поверх першого шару каміння та через них проходив фрагмент великого металевого ланцюга, пише видання Ancient Origins.

Нині про людей нічого невідомо. Вчені мають намір встановити їхні стать, вік і походження. Археолог Мирослав Деймал припускає, що вони могли бути військовополоненими, які потрапили в рабство.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Польщі відкопали давню шибеницю

Історики пояснюють, що за часів середньовіччя язичницькі практики нікуди не поділися. Люди вважали, що будівництво замків чи навіть звичайних будинків могло прогнівити духів та божеств землі. Щоб заспокоїти їх, будівельники здійснювали жертовні ритуали. За віруваннями, жертви перетворювалися на захисних духів, які оберігали будівлі та їхніх господарів. Пізніше люди відійшли від цієї практики та намагалися обдурити богів - клали під будинки порожні труни, монети, яйця, книги, свічки, пляшки з вином та навіть гральні карти.

Приклад жахливої людської жертви існує в історії маленького селища Вестенберг у Німеччині. Муляр, який закладав замок для знатної родини Вестенбергів, замурував у стіні немовля, якого мати віддала за велику суму грошей.

Раніше у Перу археологи розкопали поховання 227 дітей. Їх усіх принесли в жертву представники культури чіму. Імперія, створена цим народом, проіснувала на теренах країни до XV ст.

Зараз ви читаєте новину «У фундаменті замку виявили замуровані скелети». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути