Через рік у Фінляндії можна буде спробувати пиво, рецепт якого в буквальному сенсі був здобутий з дна моря: завдяки дослідженням фахівців фінського Національного технічного центру VTT, вдалося відновити рецептуру, якою користувалися пивовари в Європі на початку 19 століття.
Джерелом інформації про старовинний рецепт є п'ять пляшок пива, знайдених в серпні 2010 року на затонулому кораблі в Аландскому архіпелазі (там же були знайдені і півтори сотні пляшок шампанського, які тепер щорічно продаються з аукціону в Маріаехамне, столиці Аландської автономії) .
Близько року тому дослідники VTT повідомили, що хімічний і біологічний аналіз напою дозволив виявити в ньому аромати троянди, гвоздики і мигдалю і встановити, що пиво було зварено з необсмаженого зернового сусла на основі ячменю чи пшениці.
Дослідження також розширило уявлення фінських біологів про живучість бактерій: у пиві, що пролежало близько 170 років на глибині майже 50 метрів, було знайдено чотири види живих бактерій. Спробувати старовинне пиво з пляшок, піднятих з корабля , не можна.
Однак Аландських уряд підписав договір з місцевою пивоварнею Stallhagen і, можливо, перші зразки пінного напою з історичного рецептом надійдуть у продаж у червні 2014 року. При цьому до цих пір не з'ясовано, до якого порту був приписаний затонулий корабель і кому належав, а значить, поки незрозуміло, пивоварні традиції якої країни будуть відновлені.
За умовами договору між Аландским урядом і пивоварною компанією частина виручки від продажів нового старого пива буде спрямована на благодійність, зокрема на підтримку досліджень з підводної археології та заходів щодо поліпшення стану морської води.
вівторок, 19 листопада 2013
17:28
У Фінляндії варитимуть пиво за рецептом з затонулого корабля
×
Коментарі