вівторок, 18 червня 2013 17:56

У джунглях Камбоджі знайшли ще одне давнє місто

Автор: Фото: hi-news.ru
 

Стародавнє місто, загублене в камбоджійських горах, виявили днями археологи, повідомила газета "Ейшн Ейдж". У цьому їм допомогла нова розробка - спеціальний лазер "Лідар", встановлений на борту гелікоптера.

Про місто, що отримало назву Махендрапарвата, протягом століть ніхто не знав, оскільки воно було приховане в джунглях. Проте його знайшла археологічна експедиція завдяки технології повітряного лазерного сканування. Це сталося під час дослідження вершин гір на північ від найбільшого в світі індуїстського храму Ангкор-Ват на території Камбоджі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Археологи зібрали камбоджійський храм з трьохсот тисяч уламків

Після цього члени експедиції вирушили до міста на своїх двох. Як жартують науковці, щоб дістатися до місця їм довелося витримати кілька небезпечних випробувань "у стилі Індіани Джонса". Вони перестрибували через глибокі ущелини і спускалися по ліанах. Зате результат перевершив всі очікування.

У місті налічується близько 20 храмів, більшість з яких недоторкані і нерозграбовані, а також знайдені сліди водоканалів і доріг. На думку археологів, Махендрапарвата слугувало основою кхмерської імперії, яка утворилася тут в 802 році. З давніх рукописів історикам відомо про те, що у великого воїна Джаявармана Другого, першого імператора кхмерів, столицею було місто в гористій місцевості.

Автор: Фото: hi-news.ru
 

Керівник експедиції Жан-Батіст Шеванс зазначив, що раніше він не знав, як зв'язати між собою деякі суперечливі факти з історії Камбоджі, але тепер у археологів є всі підстави припускати, що вони знайшли те саме місто, і воно допоможе їм пролити світло на таємниці зародження стародавньої держави.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Sotheby's подали до суду через національну реліквію Камбоджі

Лазер "Лідар" призначається для виявлення прихованих об'єктів і визначення відстані до них. Промінь установки, що складається з мільярдів мікроімпульсів, здатний продиратися крізь зарості джунглів і показувати те, що за ними знаходиться. Так, прилад дозволив археологам побачити поверхню землі, вкриту рівними чотирикутними фундаментами будинків і дорогами.

Зараз ви читаєте новину «У джунглях Камбоджі знайшли ще одне давнє місто». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути