четвер, 05 квітня 2012 13:19

На Sotheby's подали до суду через національну реліквію Камбоджі

Прокурор Південного округу Нью-Йорка Пріт Бхарара ініціював в середу цивільний позов до аукціонного дому Sotheby's з метою конфіскації статуї камбоджійського божества, зазначено в прес-релізі прокуратури. Статую викрали в стародавній столиці кхмерської імперії Кох Кер.

"Сьогодні ми зробили перший крок назустріч возз'єднанню цього історичного артефакту з його законними спадкоємцями", - заявив Бхарара.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Таїланд і Камбоджа сперечаються через храм

Статуя Дурьодхани роботи 10 століття була вкрадена з храму Прасат Чен в 60-70-ті роки минулого століття за часів громадянської війни. Фігура Дурьодхани, одного з головних героїв давньоіндійського епосу "Махабхарата", старшого зі ста братів-Кауравів, була частиною скульптурної прикраси храму, присвяченої богу Вішну.

У 1975 році раритет на аукціоні у Великобританії був придбаний бельгійським колекціонером, ім'я якого не розголошується.

Національна реліквія Камбоджі з'явилася на території США в квітні 2010 року, коли аукціонний дім Sotheby's повідомив що виставить статую на торги. Лот був знятий з торгів у березні 2011 року у зв'язку зі зверненням уряду Камбоджі в прокуратуру США.

Прокуратура стверджує, що керівництво Sotheby's було поінформоване про те, що давня фігура божества була вкрадена з Камбоджі.

Зараз ви читаєте новину «На Sotheby's подали до суду через національну реліквію Камбоджі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі