середа, 16 грудня 2020 18:01

У центрі міста будівельники розкопали давньоримські лазні

У центрі міста будівельники розкопали давньоримські лазні
Знахідку прагнуть зберегти, як важливий елемент архітектури римських часів Фото: thenationalnews.com

У столиці Йорданії Аммані знайшли руїни давньої громадської лазні. На неї натрапили робітники, що прокладали новий каналізаційний колектор у центрі міста.

Учені припускають, що лазні заклали римляни близько II - III ст. до н.е. Такий вік показали залишки кераміки, передає "Урядовий Кур'єр".

Поселення на місці Амману існувало ще 9 тис. років тому, але в III ст. до н.е. його захопив єгипетський цар Птолемей II. Володар назвав поселення Філадельфією. Згодом ним заволоділи римляни, які залишили стару назву, побудували театр та інші громадські споруди. У руїнах лазні знайшли безголову статую, можливо, римського аристократа.

У Департаменті старожитностей королівства Йорданія зазначили, що спеціальному комітету ще належить вирішити, що робити зі знахідкою, хоча її прагнуть зберегти. Утім, муніципалітет Аммана має право знищити руїни, адже вони розташовані в центрі міста, поруч із житловими та діловими будівлями.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Під підлогою лазні виявили стародавню золоту прикрасу

Нещодавно в Туреччині знайшли меморіальну гробницю грецького поета й астронома Арата із Сол. На неї натрапили археологи під час розкопок стародавнього міста Соли або ж Помпейполісу, що в провінції Мерсін.

Учений жив у 315 - 240 роках до н.е. Був знаний у добу еллінізму та вивчався у римський період, а його роботи з астрономії та поезії "Явища" читають донині.

Зараз ви читаєте новину «У центрі міста будівельники розкопали давньоримські лазні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути