четвер, 15 жовтня 2020 15:28

Розкопали гробницю відомого поета й астронома

Розкопали гробницю відомого поета й астронома
Залишки давнього міста Соли, де розкопали гробницю Арата Фото: tripadvisor.com

У Туреччині знайшли меморіальну гробницю грецького поета і астронома Арата із Сол. На неї натрапили археологи під час розкопок стародавнього міста Соли або ж Помпейполісу, що в провінції Мерсін.

Учений жив у 315 - 240 роках до н.е. Був знаний у добу еллінізму та вивчався у римський період, а його роботи з астрономії та поезії "Явища" читають донині, інформує Greek Reporter.

"Ми вперше з XIX ст. виявили меморіальну гробницю, пов'язану з археологією стародавнього міста Соли. Окрім знайомих будівель, вулиць із колонами, стародавнього порту, театру і лазні, знайшли щось дуже унікальне. Ця знахідка надає древньому місту динаміки і може вплинути на туризм у регіоні, привабить тих, хто цікавиться культурною спадщиною", - зазначив керівник розкопок Ремзі Ягджі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Розкопали курган із дитячим похованням

Дослідники сподіваються, що могилу Арата незабаром включать до Списку Всесвітньої культурної спадщини ЮНЕСКО, адже NASA назвала на честь цього мислителя кратер на Місяці.

Нещодавно в окупованому Криму на горі Мітрідат виявили гробницю градоначальника Керчі Івана Стемпковського. Відомо, що Іван Стемпковський (1789-1832) походив із Саратовської губернії. У чині офіцера брав участь у Французько-російській війні 1812 року. Залишивши військову карьєру, прославився як визначний археолог і краєзнавець. Досліджував на півострові залишки грецьких античних міст-держав, зокрема Пантікапею, та скіфські поховання.

Зараз ви читаєте новину «Розкопали гробницю відомого поета й астронома». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути