вівторок, 29 грудня 2020 13:00

У Бабиному Яру провели розкопки

У Бабиному Яру провели розкопки
Розкопки на місці Кирилівського кладовища провели 25 грудня Фото: glavcom.ua

Український інститут національної пам'яті прокоментував розкопки, проведені 25 грудня Меморіальним центром Голокосту "Бабин Яр" на місці Кирилівського кладовища, що межує з давнім єврейським цвинтарем.

В інституті нагадали, що і православній, і юдейській релігійним традиціям властиве шанобливе ставлення до місць поховань. Наголосили, що не слід без особливих на те підстав проводити у межах кладовищ земляні роботи, які можуть потривожити тлінні останки людей або пошкодити поховання.

"Є "План організації території Національного історико-меморіального заповідника "Бабин Яр", на якому позначені охоронні зони. Використовуючи цей документ, єврейська, православна, караїмська, мусульманська чи інші причетні громади можуть спільно домовитися про місця розташування нових культових чи меморіальних споруд у Бабиному Яру", - зазначають в УІНП.

Відомство зауважує, що до нього офіційно не зверталися із запитом порекомендувати установи, які проводять земляні роботи. У ході робочого спілкування між керівництвом Інституту, Міністерства культури та інформаційної політики України й Меморіального центру Голокосту "Бабин Яр" була названа низка організацій у цій сфері з гарною репутацією, серед яких і приватне підприємство "Пам'ять і слава".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Польщі хочуть займатися Бабиним Яром

"Також хочемо наголосити, що, за наявною інформацією, поширене частиною ЗМІ повідомлення, що знайдені під час розкопок людські останки були викинуті, не відповідає дійсності. Під час земляних робіт виявили фрагменти людського черепа і рештки тварин. Кістки тварин справді вилучили, тоді як людські останки повернули на дно шурфу та засипали ґрунтом", - додають в інституті.

Також УІНП звернувся до ініціатив, долучених чи зацікавлених у меморіалізації Бабиного Яру з нагадуванням, що цей простір тривалий час був простором трагедії, забуття та воєн пам'яті. А кожен проєкт із меморіалізації Бабиного Яру, якщо він реалізовуватиметься без належної чутливості до нього та поваги до всіх, кого він стосується, лише провокуватиме напруження в суспільстві.

Президент України Володимир Зеленський підписав указ про заходи до 80-ої річниці трагедії Бабиного Яру. У заповіднику "Бабин Яр" з'явиться Алея праведників і меморіал Голокосту.

Прем'єр-міністра України й керівника Офіса президента України визначено співголовами Організаційного комітету з питань перспективного розвитку Національного історико-меморіального заповідника "Бабин Яр", а також затверджено новий склад Організаційного комітету.

Крім того, підтримано ініціативу громадськості, благодійників щодо створення в Києві Меморіалу Голокосту "Бабин Яр".

Зараз ви читаєте новину «У Бабиному Яру провели розкопки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути