середа, 29 травня 2013 16:41

Третю світову зупинила нестача бульдозерів - історик

Автор: Фото: mk.ru
 

Про те, хто й як планував почати Третю світову ядерну війну й чому вона не розпочалась у коментарі для Gazeta.ua розповів львівський історик Андрій Козицький.

"У США були прихильники початку ядерної війни проти Китаю, - сказав історик. - Прихильником такого сценарію був герой війни на Тихому океані Дуглас Мак-Артур. Він стверджував, що війну не можливо виграти, якщо не завдавати ударів по стратегічних районах в глибокому тилу противника, а в Кореї цим тилом був Китай. Себто він казав, що потрібно завдати ударів з повітря, можливо й ядерних, по Манджурії, де зосереджувались головні військові підприємства, котрі випускали зброю та спорядження для північнокорейської армії й китайських добровольців, що воювали на стороні Кореї".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Зі слабкими ніхто не рахується", - підсумок Другої світової

Заяву Мак-Артура болісно зустріли багато політиків й деякі військові. Через гучні заяви Мак-Артура звільнили у відставку.

"Можливо, ті, хто відмовились від удару по Китаю мали рацію, - сказав Козицький. -  Зокрема, ще один відомий генерал, герой війни й майбутній президент Ейзенхауер на питання про удари по Китаю відповів, що Америці забракне бульдозерів. Журналіст, не зрозумівши суті відповіді, перепитав".

Ейзенхауер боявся того, що у відповідь на удари полетять ракети з Радянського Союзу.

"Бульдозерів нам забракне, коли доведеться очищати від трупів вулиці наших міст. Тому, що після удару по Китаю по нас завдасть удару Радянський Союз і загинуть сотні тисяч, або мільйони людей. А США є країною, яка шанує  життя своїх громадян й навіть задекларовані соціальні чи інші інтереси свобод США не готові заплатити таку ціну", - сказав Ейзенхауер.

На той час Ейзенхауер переоцінював силу СРСР.

"Віктор Суворов видав книжку про розбудову ядерного потенціалу Радянського Союзу й там наведені реальні цифри, скільки ракет мала радянська армія на початку 50-х років, - пояснив історик. - Навіть на початку 60-х СРСР ще не міг становити ядерної загрози для США. Але американські політики тим і відрізнялися від радянських, що вони дуже зважують кожен крок".

Зараз ви читаєте новину «Третю світову зупинила нестача бульдозерів - історик». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

22

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути