пʼятниця, 25 березня 2016 16:11

Топ-10 причин смертності в середньовіччі

Топ-10 причин смертності в середньовіччі

BBC History Magazine склав рейтинг найбільш розповсюджених причин для смерті в середньовіччі.

1) Чума

Чума була найстрашнішою вбивцею епохи середньовіччя - вона мала руйнівний ефект на населення Європи 14-15 століття. Також відома як "Чорна смерть", чума переносилась блохами, які найчастіше зустрічалися на щурах. Вона прибула до Європи в 1348 р. і спровокувала тисячі смертей від Італії, Франції та Німеччини,Скандинавії, Англії, Уельсу, Іспанії до Росії.

Надзвичайно заразною була легенева чума, яка передавалась повітряно-крапельним шляхом.

Чорна смерть убили від третини до половини населення Європи. Сучасники не знали, звичайно, що викликало чуму або як її уникнути. Вони шукали пояснення кризи в гніві Божому, людських гріхах, і в маргінальних групах, особливо євреїв. Якщо ви були заражені бубонною чумою, ви мали 70-80 % шансів померти протягом наступного тижня. В результаті чуми тривалість життя в кінці 14-го століття в Флоренції була трохи менше 20 років.

2) Подорож

Люди в середньовічний період стикалися з безліччю потенційних небезпек під час подорожей. Безпечне та чисте місце, щоб переночувати було важко знайти. Мандрівникам часто доводилося спати під відкритим небом - під час подорожі взимку вони ризикували замерзнути. Під час подорожі в групах за безпечних умов вони все ще могли бути пограбовані або вбиті незнайомими людьми або навіть і подорожніми.

Їжа і напої не були безпечними за умови, якщо мандрівник не знайшов трактир, монастир або інше житло.

Середньовічні мандрівники також могли бути втягнутими в місцеві суперечки або військові дій, а також бути поранені або кинуті до в'язниці. Недостатнє знання іноземних мов також може привести до проблем. Мандрівники також могли стати жертвою нещасного випадку. Наприклад, існує ризик потонути при перетині річок - навіть імператор Священної Римської імперії Фрідріх I, потонув в 1190 році за переході через річку під час Третього хрестового походу.

3) Голод

Голод був дуже реальною небезпекою для середньовічного населння. Зіткнувшись з скороченням поставок продовольства з-за поганої погоди і неврожаїв, люди голодували.

Люди , що страждають від недоїдання дуже вразливі до хвороб. Якщо вони не голодували до смерті, вони часто вмирали в результаті епідемій. Хвороби, такі як туберкульоз, віспа, дизентерія, тиф, грип, епідемічний паротит і шлунково-кишкові інфекції вбивали.

Великий голод початку 14-го століття було особливо відчутний: зміна клімату призвела до похолодання в Європі"маленького льодовикового періоду". За сім років між 1315 і 1322 в Західній Європі йшли сильні дощі до 150 днів. Фермери намагалися садити, вирощувати і збирати урожай. Такі мізерні врожаї дійсно поростали часто цвіллю і коштували дуже дорого. Основний продуктом харчування - хліб, опинився в небезпеці. 10-15 % населення Англії померло протягом цього періоду.

4) Пологи

Сьогодні з перевагами УЗД,моніторингу плоду, ризик для матері і дитини під час вагітності та пологів знаходиться на рекордно низькому рівні. Проте, в період середньовіччя, народжувати було вкрай ризиковано.

Середньовічні "акушерки" допомогли матері під час пологів і, в разі необхідності, могли здійснювати екстрене хрещення немовляти при загрозі смерті. Більшість з "акушерок" не мали спеціального навчання, але спиралися на практичний досвід.

Нові матері могли пережити операцію, але ризикували померти від різних післяпологових інфекцій та ускладнень.

5) Немовляцтво та дитинство

Дитинство було особливо небезпечним в середні віки - смертність була жахливо висока. На підставі збережених письмових записів , вчені підрахували, що 20-30 відсотків дітей у віці до семи років помирали, але реальна цифра може бути вищою.

Немовлята і діти у віці до семи років були особливо уразливі до недоїдання, хвороб і різних інфекцій. Вони могли померти через віспу, кіру, нещасних випадків, туберкульозу, грипу, шлункових інфекціїй і багато іншого.

Народившись в багатій родині немає гарантій, що всі ці проблеми оминуть дитину. Ми знаємо, що в графських родинах в Англії 1330-1479 рр., наприклад, одна третина дітей померли у віці до п'яти років.

6) Погана погода

Переважна більшість середньовічного населення було сільським, а не міського, а погода була вкрай важливо для тих, хто працював або іншим чином залежав від землі. Матеріально залежачи від землі, погана погода могла вбити.

Якщо літо було вологим і холодним, урожай зерна буде знищений. Це було серйозною проблемою, так як зернові культури були основним джерелом харчування для більшої частини населення . Різні проблеми будуть виникати у раз несприятливих погодних умов: дефіцит зерна, інфляція, голод, хвороби, високий рівень смертності. Це було особливо у випадку 14-16 ст., коли льодовий покрив зростав. Це означало, що люди зіткнулися з руйнівними наслідками погодних умов, коли клімат став холоднішим і вологішим.

7) Насилля

Середньовічне насильство отримало багато форм. Вулиця без насильства, таверни без бійок були рідкістю. Васали також можуть повстати проти своїх феодалів. Крім того, міські заворушення також призводили до повстань. Наприклад, тривале повстання селян у Фландрії в 1323-28-х рр. або сільське повстання 1381 р. в Англії.

Середньовічні записи показують наявність інших видів насильства : зґвалтування, напади і вбивства не були рідкістю. Одним із прикладів є випадок з Мод Фраз, яка була поранена в голову і убита великим каменем, що випадково впав на її голову в замку Монтгомері в Уельсі в 1288 році.

Родова ворожнеча між родинами, які тягнулися протягом багатьох поколінь були дуже очевидні. Також було і насильство в сім'ї. Місцеві або регіональні суперечки з приводу землі, грошей також могли привести до кровопролиття. Винуватість чи невинуватість у випробуваннях часом вирішували бойовими випробуваннями (поєдинки до смерті).

8) Єресь

Вона також була небезпечною у разі незгоди. Люди, які що мали теологічні погляди, які, як вважалися, перечили вчення християнської церкви, розглядалися як єретики в середньовічній християнській Європі. Ці групи були євреї, мусульмани і середньовічні християни, чиї переконання вважалися неортодоксальні. Королі, місіонери, хрестоносці, купці з кінця 11-го століття прагнули забезпечити перемогу християнства в світі Середземномор'я. Євреї і мусульмани зазнавали переслідувань, вигнання і смерті в християнській Європі. В Англії, антисемітизм привів до масових вбивств євреїв у Йорку, в кінці 12-го століття Едуард I вигнав всіх євреїв з Англії в 1290 році, куди дозволено було повернутися в середині 1600-х років.

9) Полювання

Полювання було важливим заняттям для середньовічної королівської сім'ї та аристократії. Імператор Карл Великий відзначався особливим ставленням до полювання. В Англії Вільгельм Завойовник прагнув створити королівські ліси, де він не міг відмовити собі в полюванні. Але полювання не обходиться без ризику.

Мисливці могли бути легко поранені або вбиті в результаті нещасних випадків. Вони можуть впасти з коня, отримати поранення стрілою, постраждати від нападу кабана або ведмедя.

10) Рання або раптова смерть

Неочікувана смерть була розповсюдженою справою у середні віки. Більшість людей помирали молодими, але рівень смертності може варіюватися в залежності від таких факторів, як статус, багатство, територіального розташування (вищі показники смертності спостерігаються в селах), і, можливо, статі. Дорослі померли від різних причин, в тому числі чуми, туберкульозу, недоїдання, голоду, війни і інфекції.

Багатство не гарантує довшого життя. Дивно, але ситі ченці не обов'язково жили так довго як деякі селяни. Селяни в англійській садибі Хелосвен могли сподіватися досягти 50-річного віку, але бідні мешканців в тій же садибі могли сподіватися прожити лише близько 40 років.

Середня тривалість життя графських родин в Англії 1330 -1479 рр.була всього 24 років для чоловіків і 33 для жінок.

Зараз ви читаєте новину «Топ-10 причин смертності в середньовіччі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути