понеділок, 12 травня 2014 18:08

Тисячолітній курган у Запоріжжі зруйнували бульдозером
7

Фото: vk.com/vertepny

У Запоріжжі чорними археологами зруйновано унікальний давній курган, що був останнім з подібних пам'ятників історії поблизу Запоріжжя.

Запорізький краєзнавець Роман Акбаш повідомив:

- Зловмисники перерили історичний пам'ятник по-варварськи - бульдозером серед білого дня. Він був кинутий на місці злочину. Затримали 5 чоловік, жоден з них немає історичної освіти. Можна припустити, що увагу людей привернула історична цінність об'єкта культурної спадщини.

Збитки, нанесені вандалами, важко оцінити. Ціна давніх артефактів, які могли знаходиться в похованнях кургану, на чорному ринку досягає мільйонів євро.

За словами краєзнавця, кургану декілька тисяч років, і раніше археологи його не розкопували. Спроби розкопок робили німці під час воєнної окуапації.

Офіційна назва кургану - Великий курган. Саме таку назву можна зустріти в книзі "Мандрівні записки Василя Зуєва від С. Петербургу до Херсону в 1781 і 1782 року". Неофіційна ж назва - Могила Кохання. Так його називають жителі Верхньої Хортиці. Тут були похоронені дружини запорізьких козаков, згублених басурманами. Саме сюди, чимдалі від очей старшини, на зустрічі зі своїми коханими приходили браві січовики - на Січ жінкам вхід було заборонено.

Курган містить в собі декілька поховань різних епох - від скіфів і, можливо, до варягів або русів.

Великий Курган є найвищою точкою в Запоріжжі - 123 метри над рівнем моря. Цей курган був частиною курганної групи з 16 насипів, проте до наших днів дожила лише одна.

Особливістю кургану є наявність дороги, по спіралі що обвиває насип. Подібний пам'ятник у світі є ще тільки в одному місці - у Старої Ладоги, де нібито похований Віщий Олег.

Роман Акбаш в розмові додав:

- Ще рік тому неподалік від кургану, до 1 км відстаню, почалось будівництво сміттєпереробного заводу, який активно розширює свою територію. Завод знаходиться в полі, за неофіційними даними, належить відомому донецькому бізнесмену. З розслідуванням справи стануть відомі мотиви злочину. Справа по факту внесена в єдиний реєстр досудових справ. Над справою працює відразу прокуратура, міліція і СБУ.

Зараз ви читаєте новину «Тисячолітній курган у Запоріжжі зруйнували бульдозером». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути