Ексклюзиви
понеділок, 11 травня 2020 08:20

Тисяча добровольців і чотири гармати - як завойовували Сицилію

Тисяча добровольців і чотири гармати - як завойовували Сицилію
Показали, яким був італійський Турин на початку XX ст. Фото: facebook.com/BelleEpoqueUA

Висадка "тисячі" італійця Джузеппе Гарібальді на Сицилії відбулася 11 травня 1860-го. Він правив островом протягом двох місяців від імені короля Віктора Емануїла і у вересні повністю завоював Королівство обох Сицилій.

Джузеппе Гарібальді італійський політичний діяч, один з лідерів руху за об'єднання Італії, народився 4 липня 1807 в Ніцці в родині моряків. Вступив до товариства "Молода Італія", мета якого - звільнення з-під влади Австрії та об'єднання Італії в єдину державу. На той час Італія складалась із 8 монархій, 7 з яких були васалами Австрійської імперії. Революції відбулася в Мілані, Венеції, Римі і Тоскані.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Показали фото італійського міста початку XX століття

Республіканська партія на Сицилії запропонувала Гарібальді очолити експедицію - захопити все Неаполітанське королівство. Гарібальді здійснив знаменитий похід "тисячі". Захопивши у генуезькому порту два судна, 6 травня 1860 року із 1200-ми добровольцями і чотирма гарматами відплив до Сицилії. Вигнав Бурбонів з Сицилії, рушив на Неаполь і зайняв його. Він був проголошений диктатором обох Сицилій від імені короля П'ємонту Віктора Еммануїла II. І на Сицилії і в Неаполі Гарібальді звільнив політичних ув'язнених, скасував низку податків. Неаполітанське королівство було приєднано до П'ємонту.

У 1861-му після об'єднання країни на чолі з королем Віктором-Еммануїлом ІІ Турин став столицею Італії. Перебував в цьому статусі 3 роки. Славився своїм живописним розташуванням, широкими вулицями та площами, а також садами, замками 9-ма палацами й 8-ма храмами.

Зараз ви читаєте новину «Тисяча добровольців і чотири гармати - як завойовували Сицилію». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути