вівторок, 22 грудня 2020 12:54

Тіло обмотане китайським шовком та золотими нитками - розповіли про багате поховання в Лондоні

Тіло обмотане китайським шовком та золотими нитками - розповіли про багате поховання в Лондоні
Вченим вдалося дізнатися більше про римську аристократку, поховану в межах сучасного ринку Спітфілдс Фото: Museum of London Archaeology

На території ринку Спітфілдс у Лондоні 1999 року археологи знайшли поховання жінки часів Римської імперії. Більше про неї дізналися дослідники з Лондонського археологічного музею.

21 рік тому фахівці розкопали кам'яний саркофаг, усередині якого була вишукано оздоблена свинцева труна, а в ній скелет жінки. Поруч із нею виявили могили ще 500 людей, переважна більшість із яких були чоловіками, пише Insider.

Нещодавно встановили, що на момент поховання жінку загорнули у високоякісний китайський шовк, переплетений тонкою золотою ниткою. Одяг був фіолетового кольору, що символізувало багатство та могутність, адже в Римській Британії були труднощі з отриманням такого барвника. Очевидно, була аристократкою.

Аналіз зубів небіжчиці показав, що більшу частину життя вона проживала на материковій частині Європи. Припускають, що до Англії переїхала після того, як вийшла заміж за римського сенатора між 350 - 410 роками н.е.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Знайшли мозаїку, яка може змінити погляд на історію Британії

Також під ринком вдалося знайти цілий сегмент кладовища, присвячений маленьким дітям. За словами археологів, для того часу це було надто незвичним, адже діти мали окремий соціальний статус, також панували переконання, що в немовлят не сформувались душі.

2014 року археологи виявили свинцеві саркофаги заможних городян XVII-XVIII ст. у французькому місті Флерс. На одному із саркофагів лежала ємність у формі серця - кардіотаф.

У кардіотафи зазвичай клали сам орган, який діставали в процесі бальзамування тіла. Практика була звичною для суспільства того часу, а кардіотафи часто трапляються в європейських приходських та монастирських церквах.

Зараз ви читаєте новину «Тіло обмотане китайським шовком та золотими нитками - розповіли про багате поховання в Лондоні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути