середа, 16 жовтня 2024 01:30

Давня подія могла вплинути на міфологію вікінгів

Давня подія могла вплинути на міфологію вікінгів
Виверження вулкана могло вплинути на уявлення про Рагнарок. Фото: Wikimedia

Археологи знайшли сліди кліматичної катастрофи, що сталася 1500 років тому.

Вона могла бути натхненням скандинавської легенди про Рагнарок, пише Heritage Daily.

Рагнарок - це подія в скандинавській міфології, яка символізує кінець світу. Під час Рагнароку боги (Аси) проведуть останню битву проти гігантів і чудовиськ, таких як вовк Фенрір і змій Йормунганд. Багато богів, включаючи Одіна і Тора, гинуть, а світ занурюється в хаос і руйнується. Однак після Рагнароку світ оновиться і починеться новий цикл життя.

Дослідники припускають, що Рагнарок може мати коріння в реальній кліматичній події, яка спричинила скорочення населення Данії 1500 років тому.

На американському континенті у середині VI століття нашої ери сталося два великих виверження вулканів. У стратосферу викинуло великі обсяги попелу та діоксиду сірки. Через це у Північній півкулі похолоднішав клімат.

Вчені з Національного музею провели дендрохронологічне дослідження зразків датського дуба, щоб зрозуміти вплив кліматичних змін на ріст деревних кілець і вирубку у період з 300 по 800 рік нашої ери.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Найбільший скарб вікінгів знайшли у Данії молоді археологи

Зразки порівнюють з хронологіями кернів льоду з Гренландії. Їх використовували для датування вивержень вулканів, відстежуючи аерозольні відкладення і кількість сірчаної кислоти через опади.

Дослідження показало, що між 539 і 541 роками нашої ери кільця дерев демонструють зниження росту дерев. Це вказує на глобальне похолодання. Археологічні записи цього періоду також показують збільшення цінних предметів і скарбів, похованих по всій Данії.

Ці скарби могли бути церемоніальними жертвоприношеннями, призначеними для повернення сонця. Мешканці Данії могли вважати, що це Фімбулвінтер, що є прелюдію до подій Рагнарока.

Монети знайшли при проведенні археологічних розкопок в околицях Біскупця, на території Вармінсько-Мазурського воєводства.

Перші дві монети виявили аматори за допомогою металошукачів. Про знахідку вони повідомили місцевій владі. Розкопками зайнялись археологи з Острудського музею. Вони знайшли 118 срібних динаріїв IX ст. Монети належать до періоду Людовика Благочестивого.

Раніше динарії Каролінгів у Східній Європі не знаходили. Учені не можуть пояснити, як такий скарб з'явився в Польщі. У ті часи в землях, населених пруськими племенами, переважали арабські монети.

Зараз ви читаєте новину «Давня подія могла вплинути на міфологію вікінгів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути