неділя, 14 липня 2019 08:20

"Тепер тут танцюють": на місці зруйнованої в'язниці встановили таблицю

"Тепер тут танцюють": на місці зруйнованої в'язниці встановили таблицю
Картина Жан-Пєр Уель (1735 – 1813). На полотні зображена загальна панорама - народ відчайдушно б'ється з захисниками фортеці

Повсталі парижани 14 липня 1789 року взяли штурмом королівську укріплену в'язницю Бастилію, символ тиранії династії Бурбонів. Зараз це національне свято Франції.

Із квітня у Франції тривають народні заворушення. Попередні роки видалися неврожайними, а король Людовик XVI (1754-1793) і аристократія ведуть розкішний спосіб життя. В червні депутати з найнижчої верстви населення проголосили себе Національними зборами. Людовик вводить у Париж 20 000 найманців — німецьких та швейцарських солдат. Розганяє збори і 11 липня звільняє популярного в народі міністра-реформатора Жака Неккера. Парижани повстають.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Народ скинув владу і створив Велику хунту

До 10 тисячного натовпу повстанців долучилися солдати французької армії. Зброю шукають в усіх збройних крамницях. Гармати та 32 тисячі рушниць знайшли в Арсеналі та Будинку інвалідів. Останнім місцем, де був порох і кулі була в'язниця для політичних злочинців Бастилія.

Комендант Бастилії Бернар-Жордан де Лоне, побоюючись штурму, звернувся по допомогу до короля. У гарнізон прибули швейцарськими гвардійці, усього — 82 захисника. У в'язниці семеро в'язнів. Тисячі людей, озброєні мушкетами, мечами та іншою зброєю штурмують Бастилію. Де Лоне віддає наказ відкрити вогонь — гине сотня людей, захисники фортеці неушкоджені. Тіла 98 французів виносять на площу.

Наступного дня Бастилію обстрілюють із п'яти гармат, під стінами — 13 тисячний натовп. Де Лоне махає власним білим носовичком на палиці і спускає підвісний міст. Революціонери Де Лоне відрізають голову м'ясницьким ножем.

Наляканий король йде на поступки народу. 15 липня Національні збори ухвалили зруйнувати королівський замок-в'язницю. Камені йдуть на спорудження моста через Сену, решта — як сувеніри. За два роки на місці фортеці встановили табличку: "Тепер тут танцюють". У 1880 році французький Сенат проголосив 14 липня національним святом Франції.

У Буенос-Айресі відбулася Травнева революція 25 травня 1810 року, з якої розпочався процес утворення держави Аргентина.

Зараз ви читаєте новину «"Тепер тут танцюють": на місці зруйнованої в'язниці встановили таблицю». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути