вівторок, 09 січня 2018 17:36

Священик із Полтавщини вивів робітників Петербурга на мітинг

Священик із Полтавщини вивів робітників Петербурга на мітинг
Володимир Маковський "Етюд до картини 9 січня 1905 року на Василівському острові" Фото: uamoderna.com

9 січня 1905 року у Петербурзі відбулася мирна хода до царя Миколи II, яку розстріляли війська. Ця подія поклала початок Першій революції в Росії та отримала назву "Кривава неділя".

Головними учасниками ходи були представники робітничої організації Санкт-Петербурга "Собрание русских фабрично-заводских рабочих". Організацію заснував священник з села Біличі Кобеляцького району на Полтавщині Георгій Гапон, який мав ораторські здібності. Головним поштовхом до початку ходи стало звільнення 4 робітників Путилівського заводу, які відносилися до робітничої організації. 6 січня Георгій Гапон звернувся з проханням про повернення робітників на підприємство, але отримав відмову. Через 2 дні почали бастувати всі заводи і фабрики Петербурга, пише сайт hist-etnol.livejournal.com.

Гапон склав петицію до царя, яка мала вимоги: підвищення заробітньої плати, покращення соціального захисту робітників на підприємстві, передача землі народу та скликання Законодавчих зборів. Протестувальники планували піти зі зверненням на Палацову площу.

Зранку 9 січня близько 100 тис. чоловік почали пробиратися до центру міста з усіх околиць Петербурга. Перша зустріч з царськими військами сталася біля Нарвських воріт. Перші постріли пішли у повітря, але Гапон не мав наміру відступати. Піхотні частини почали відкривати вогонь у натовп. До 12:00 більшість протестувальників вдалося розігнати. У результаті розстрілу мирної ходи загинули близько 200 людей, майже 800 поранили. Ініціатору ходи Георгію Гапону вдалося врятуватися. Його переховував у себе на квартирі відомий російський письменник Максим Горький. Події "Кривавої неділі" лягли в основу початку російської революції 1905-1907 років, яка спричинила лібералізацію суспільного життя в Російській імперії.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 192 роки тому у Росії здійснили спробу державного перевороту

27 червня 1905 року біля берегів Одеси у Чорному морі почалося збройне повстання моряків на броненосці "Князь Потьомкін Таврійський" - перший в історії Російського флоту збройний виступ моряків. Приводом до повстання стала відмова 30 моряків їсти борщ із зіпсованого м'яса.

У цей час відбувався підйом революційного руху в Росії та національної свідомості в Україні. Більшість команди екіпажу корабля становили українці. Усього на борту були 731 людина.

Зараз ви читаєте новину «Священик із Полтавщини вивів робітників Петербурга на мітинг». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути