Ексклюзиви
вівторок, 26 грудня 2017 17:18

192 роки тому у Росії здійснили спробу державного перевороту

192 роки тому у Росії здійснили спробу державного перевороту
На території України діяв осередок декабристів - Південне товариство на чолі з Павлом Пестелем Фото: commons.wikimedia.org

26 грудня 1825 року на Сенатскій площі в Санкт-Петербурзі декабристи здійснили спробу державного перевороту. Це була група дворян, які змогли підняти кілька військових частин. Хотіли завадити стати на престол новому цареві Миколі I.

Після перемоги над наполеонівською Францією, російські дворян та офіцери хотіли конституційних перетворень та суспільних реформ. Однією з важливих вимог була відміна кріпосного права. Уряд був проти, пише сайт galinfo.

Ідеологом руху був Олександр Муравйов, який створив "Союз благоденства" зі штабом у Петербурзі. Осередок декабристів був на території України - Південне товариство на чолі з Павлом Пестелем, створене 1821 року в Києві.

Лідери повстання мали захопити Зимовий палац та царську сім'ю. Такі дії змогли б передати до рук декабристів всю повноту влади. Але більшість частин вже прийняли присягу на вірність Миколі І, і масової підтримки не було. У результаті заколоту загинули 1 271 осіб, зокрема 9 жінок і 19 дітей. Частину заколотників розстріляли, решту — відправили до Петропавлівської фортеці.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Помер вояк УПА та учасник Кенгірського повстання

27 червня 1905 року біля берегів Одеси у Чорному морі почалося збройне повстання моряків на броненосці "Князь Потьомкін Таврійський" - перший в історії Російського флоту збройний виступ моряків. Приводом до повстання стала відмова 30 моряків їсти борщ із зіпсованого м'яса.

У цей час відбувався підйом революційного руху в Росії та національної свідомості в Україні. Більшість команди екіпажу корабля становили українці. Всього на борту були 731 людина.

Зараз ви читаєте новину «192 роки тому у Росії здійснили спробу державного перевороту». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути