неділя, 03 січня 2021 08:20

Священик публічно спалив папський указ

Священик публічно спалив папський указ
Лютер прибив 95 тез на дверях віттенберзької Замкової церкви. Фото: https://dknadvirna.org

Папа Римський Лев Х 3 січня 1521-го відлучив від римо-католицької церкви релігійного реформатора Мартіна Лютера за публікацію 95 тез про фінансові зловживання в церкві.

Лютер народився в саксонській селянській сім'ї в Айслебені. Батьки дали сину університетську освіту. Той 1507 став священиком, згодом доктором теології. 1517-гопапа Лев X випускає буллу про відпущення гріхів і продаж індульгенцій. Лютер її публічно критикує – прибив 31 жовтня 1517-го 95 тез на дверях віттенберзької Замкової церкви.

Папа Лев X піддав Лютера анафемі. Мартін публічно спалив папську буллу. Оголосив, що боротьба з папським засиллям є справою всього німецького народу. Так зародилася протестантська церква, яка спочатку лише прагнула очистити католицьку віру.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Папа Римський вибачився перед вченим

Імператор Священної Римської імперії Карл  V (1500–1558) оголосив релігійного діяча Мартіна Лютера єретиком і злочинцем. "Хочемо, щоб ніхто з вас не приймав Лютера на проживання, не давав йому ні їсти, ні пити, не переховував, не допомагав і не сприяв. Хоч би де він з'явився, арештуйте його. Або негайно сповістіть нас. За таке святе діло отримаєте винагороду", – йдеться в указі імператора.

Лютер переховувався та проповідував в німецьких містах під захистом місцевих повелителів. Останні роки життя страждав від хронічних недуг. Помер в рідному Айслебені 18 лютого 1546 року.

Папа Римський Іван Павло II 31 жовтня 1992-го оголосив рішення про церковну реабілітацію італійського астронома Галілео Галілея. Повернув йому "право бути законним сином церкви".

Зараз ви читаєте новину «Священик публічно спалив папський указ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути