Ексклюзиви
пʼятниця, 19 січня 2018 12:06

Свій перший капітал Терещенко заробив на солі й рибі з Криму

Свій перший капітал Терещенко заробив на солі й рибі з Криму
Микола Терещенко створив найбільшу цукрову компанію в Російській імперії Фото: RegioNews

19 січня 1903 року у Києві помер підприємець, землевласник, громадянський діяч, доброчинець та колекціонер Микола Терещенко.

Він походив із глухівського козацько-міщанського роду. Почав займатися комерцією у підлітковому віці. Торгував хлібом, постачав із Криму сіль та рибу. На них зробив свій перший капітал.

У роки Кримської війни 1853—1856 років виконував держзамовлення для армії. Після селянської реформи 1861 року разом із батьком Артемієм Яковичем і братом Федором скупив великі поміщицькі маєтки та придбав цукрозаводи і гуральні.

1870 року заснував "Товариство цукрових і рафінадних заводів братів Терещенків". Воно було найбільшим у цукровій галузі Російської імперії. Володів Тьоткінським, Андрушівським і Староосотянським цукрозаводами, кількома винокурнями, паровими й водяними млинами, цегельнями, ремонтними майстернями, близько 60 тис. десятин землі (655 кв. км).

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Генерал армії УНР відкрив у Перемишлі іконописну майстерню

Терещенко був міським головою Глухова у 1860-1874 роках. Після переїзду до Києва в 1875-1881 виконував обов'язки гласного міської думи, двічі висувався на посаду київського міського голови. 1870 отримав спадкове дворянство, чин таємного радника, кавалер орденів: Білого Орла, Св. рівноапостольного кн. Володимира 3-го і 2-го ст., Св. Анни 1-го ст., Св. Станіслава 3-го і 1-го ст., французького ордена Почесного легіону. Мав звання почесного громадянина Києва і Глухова.

Нагороди отримав за широку доброчинну діяльність. За життя він пожертвував понад 5 млн рублів, із них 1,5 млн - Глухову, і понад 2,5 млн - Києву. Давав гроші на спорудження навчальних і лікувальних закладів, притулків для дітей і дорослих, різних громадських установ, православних храмів. За його гроші були побудовані будівлі сучасних Національного транспортного університету, Національного університету театру, кіно і телебачення ім. Карпенка-Карого, Національної дитячої спеціалізованої клінічної лікарні "Охматдит".

Його колекція художніх творів була покладена в основу музею "Київська картинна галерея".

Причиною смерті письменника Антона Чехова (1860-1904) став крововилив у мозок. Дослідили хімічний склад проб, які брали із особистих речей автора.

Зараз ви читаєте новину «Свій перший капітал Терещенко заробив на солі й рибі з Криму». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути