середа, 10 січня 2018 12:41

Генерал армії УНР відкрив у Перемишлі іконописну майстерню

Генерал армії УНР відкрив у Перемишлі іконописну майстерню
Сьогодні народився український військовий діяч Борис Палій-Неїло. Фото: pbs.twimg.com

10 січня 1878 року у селі Неїлівка Костянтиноградського повіту Полтавської губернії народився Борис Палій-Неїло, полковник Армії УНР, генерал-хорунжий в еміграції.

Він закінчив Полтавський кадетський корпус, Московську військову школу, Миколаївську військову академію в Петербурзі. Командував частинами армії Російської імперії. Був відзначений Георгієвською зброєю і Георгієвським хрестом.

У червні 1917 року попросив в українському представництві у Москві перевести його на службу до української армії. Брав участь у І і ІІ Всеукраїнському військовому з'їзді.

Увійшов до складу Українського військового генерального комітету на посаду помічника інспектора артилерії. Згодом став командантом українських військових частин на Полтавщині та начальником міського гарнізону. Навесні 1918-го організовував гарматні частини в українських корпусах.

За Гетьманату був помічником командуючого військами у Києві. 1918 року підтримав Директорію. Організовував військовий парад на честь злуки ЗУНР та УНР 22 січня 1919 року.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Українка стала першою в світі жінкою, офіційно прийнятою на військову службу

У 1919-20 роках був на командних посадах в Армії УНР. 3 липня 1920-го отримав посаду генерала для особливих доручень при головному отамані Симоні Петлюрі. Викладав артилерію у Юнацькій школі.

Після перебування у таборі інтернованих частин Армії УНР Ланцугі поселився у Перемишлі, Польща. Заснував і очолив там філію Українського центрального комітету, яка опікувалась колишніми вояками УНР. Відкрив художню іконописну майстерню "Відродження". У ній художниками працювали 10 колишніх воїнів УНР.

Після Другої світової переселився до США. Там брав участь в українських ветеранських організаціях. Помер 5 лютого 1956 року у Детройті.

6 грудня 1919-го розпочався Перший зимовий похід армії УНР. Його очолив генерал-полковник Михайло Омелянович-Павленко.

Зараз ви читаєте новину «Генерал армії УНР відкрив у Перемишлі іконописну майстерню». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути