понеділок, 20 грудня 2021 08:21

Створили товариство "Просвіта". Там працювала Леся Українка

Створили товариство "Просвіта". Там працювала Леся Українка
1934-го "Просвіта" нараховувала понад 3 тис. філіалів. Філії утворили в Станиславові, Коломиї, Кутах, Делятині. На фото "Просвіта" у Дрогобичі. https://localhistory.org.ua

У Львові 20 грудня 1868-го вчені та митці заснували товариство "Просвіта" імені Тараса Шевченка. Організатори вживали чисту народну мову та намагалися впроваджувати її в пресу і театр, школу і науку.

Члени "Просвіти" організовували читальні, видавали українські підручники для шкіл, які на перших порах виходили за редакцією відомого українського письменника Юрія Федьковича. Її мета відповідала назві. Товариство сприяло культурно-освітньому і науковому розвитку українців і піднесенню їхньої національної свідомості.

В ній активно працювали Леся Українка, Борис Грінченко Михайло Коцюбинський, Іван Франко, Михайло Грушевський, Іван Карпенко-Карий, Семен Гулак-Артемовський. Першим головою новоствореного товариства обрали музиканта, диригента та письменника, професора академічної гімназії Анатоля Вахнянина.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Просвіта" провела з'їзд у Києві

"Просвіта" розвивалася не лише у Львові – за сприяння просвітян філіали товариства відкривалися на Галичині і Лівобережній України. 1934-го "Просвіта" нараховувала понад 3 тис. філіалів. Філії утворили в Станиславові, Коломиї, Кутах, Делятині.

1939-й став останнім роком існування "Просвіти". Сталінські соратнки знищили у центральному будинку Ттовариства на площі Ринок, 10 його архів, цінні історичні документи і рукописи, друковану продукцію. Так вони вчинили з осередками "Просвіти" і в інших містах і селах. Відтоді товариство "Просвіта" існувало лише за межами України.

Перший Всеукраїнський з'їзд товариств "Просвіта" відбувся 6 жовтня 1918 року в Києві. Учасники ухвалили декілька програм та створили головну управу. Головою управи Всеукраїнської спілки товариств обрали видавця Василя Короліва з Полтавщини.

Зараз ви читаєте новину «Створили товариство "Просвіта". Там працювала Леся Українка». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути