вівторок, 06 жовтня 2020 10:29

"Просвіта" провела з'їзд у Києві

"Просвіта" провела з'їзд у Києві
Майже всі генеральні секретарі, міністри освіти УНР і ЗУНР були членами "Просвіт". Фото: esu.com.ua

Перший Всеукраїнський з'їзд товариств "Просвіта" відбувся 6 жовтня 1918 року в Києві. Учасники ухвалили декілька програм та створили головну управу.

"Просвіта" виникла у Львові 1868 року за ініціативою греко-католицьких священників, громадських діячів та науковців. Її мета відповідала назві. Товариство сприяло культурно-освітньому і науковому розвитку українців і піднесенню їхньої національної свідомості. Учасники й меценати відкривали музеї, театри, бібліотеки, книгарні, школи.

Спочатку товариство діяло лише в Західній Україні, що перебувала під владою Австро-Угорської імперії. В Наддніпрянській Україні легально почало діяти під час революції 1905 року, коли царський уряд був змушений йти на поступки в національних питаннях.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Священник із Полтавщини вивів робітників Петербурга на мітинг

Підготовці першого з'їзду, окрім київської "Просвіти", сприяв і Жіночий український союз. Організації з різних регіонів України представляли 223 делегати. Вони обговорили першочергові завдання й підтвердили необхідність подальшої співпраці з метою піднесення національної свідомості українців. Ухвалили резолюції про шкільну та позашкільну освіту, видавничу справу, музику, театр та організацію нових просвіт.

Головою управи Всеукраїнської спілки товариств обрали видавця Василя Короліва з Полтавщини.

Юрист Сергій Шелухін виступив на XIV Всеросійському археологічному з'їзді у Чернігові 5 серпня 1908-го з доповіддю "Про стародавності і державно-правове значення назви "Україна". Уперше в історії з'їздів зробив це українською мовою.

Зараз ви читаєте новину «"Просвіта" провела з'їзд у Києві». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути