вівторок, 04 серпня 2020 13:21

Створили організацію, що опікувалася українськими військовополоненими

Створили організацію, що опікувалася українськими військовополоненими
Львів на світлині часів Першої світової війни Джерело: photo-lviv.in.ua

Політичну організацію Союз визволення України створили у Львові 4 серпня 1914 року. Ініціаторами стали молоді українці-емігранти з Наддніпрянщини, що перебувала у складі Російської імперії.

Спершу СВУ очолили політичні та громадські діячі Дмитро Донцов і Микола Залізняк, згодом була обрана президія. Члени організації, переважно соціалісти, робили ставку на поразку Росії від Австро-Угорщини й Німеччини в Першій світовій війні. Вважали, що це сприятиме здобуттю Україною самостійності. Щодо українських земель, які перебували під владою Австро-Угорщини, то сподівалися, що їх перетворять на окремий коронний край, що пізніше об'єднається з вільною Україною у федерацію. Підтримували організацію галицькі й буковинські громадські діячі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Дмитро Донцов ділив націю на лицарів і свинопасів

Незабаром, після Галицької битви і захоплення Львова росіянами, СВУ перебрався до Відня, а пізніше в Німеччину. У Європі розгорнув широку інформаційну кампанію про Україну і її становище під російською владою. Почав видавати часопис "Вісник СВУ" і тижневик "Ukrainische Nachrichten". Так діячі намагалися привернути увагу світу до українського питання.

СВУ проводив жваву політичну, культурну та просвітницьку діяльність серед українських військовополонених Російської імперії в таборах Австрії та Німеччини. 1917 року зусиллями організації з військовополонених було сформовано "Синьожупанну" і "Сірожупанну" дивізії, які згодом братимуть участь в Українській революції.

Свою діяльність СВУ припинив влітку 1918 року.

Головна українська рада закликала до боротьби з царською Росією та за незалежну Україну у Львові 16 серпня 1914-го. Підписав Маніфест політичний діяч Кость Левицький.

У ньому констатували, що зусилля дипломатії нічого не вдіяли, щоб утримати мир у Європі, і бурю війни вже не зупинити.

Підкреслили, що українці є тим народом, на який війна та її наслідки наваляться найбільше. Адже трагедія Першої світової війни полягала в тому, що українці воювали один із одним на боці як Австрійської, так і Російської імперій.

Зараз ви читаєте новину «Створили організацію, що опікувалася українськими військовополоненими». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути