Ексклюзиви
пʼятниця, 16 серпня 2019 09:57

Війни хоче Росія - українців закликали боротися з окупантом

Війни хоче Росія - українців закликали боротися з окупантом
Кость Левицький (1859 - 1941) - політичний діяч Галичини. Співзасновник Української Націонал-Демократичної Партії, голова Головної Української Ради, з 1918-го голова Державного Секретаріату ЗУНР. Фото: wikipedia

Головна українська рада закликала до боротьби з царською Росією та за незалежну Україну у Львові 16 серпня 1914-го. Підписав Маніфест політичний діяч Кость Левицький.

У ньому констатували, що зусилля дипломатії нічого не вдіяли, щоб утримати мир у Європі, і бурю війни уже не зупинити.

Підкреслили, що українці є тим народом, на який війна та її наслідки наваляться найбільше. Адже трагедія Першої світової війни полягала у тому, що українці воювали один із одним на боці як Австрійської, так і Російської імперій.

Маніфестом проголошено, що Головна українська рада є єдиним виразником волі українського народу та не є прихильником війни. Але бувають такі хвилини, коли вона неминуча, коли неможливо її відвернути. Тому треба намагатися, щоб жертви, яких вона вимагає, не були марними, щоб кров батьків принесла добро дітям.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Українці змінили владу у Львові

"Війни хоче цар російський, самодержавний володар імперії, яка є історичним ворогом України. Царі російські зломили Переяславський договір, яким вони зобов'язалися шанувати самостійність України, і поневолили її.

Царська імперия протягом 3-х століть веде політику, яка має за мету відібрати у поневоленої України національну душу і зробити український народ частиною російського народу. Царський указ відібрав в українського народу його найсвятіше право - право рідної мови. У царській Росії нинішного дня найбільше поневолений — український народ", - зазначали у документі.

Боронити український народ у складі Австро-Угорської імперії вирішено тому, що перемога Росії принесе те саме ярмо, від якого стогне 30 млн українців Російської імперії. Чим більше буде її поразка, тим швидше настане час визволення України.

Легіон українських січових стрільців сформували з добровольців 6 серпня 1914-го. Військове формування виступило на боці Австро-Угорської імперії у Першій світовій війні.

На заклик міжпартійної організації в Західній Україні - Головної української ради, очолюваної Костем Левицьким, відгукнулось 28 тис. добровольців.

Зараз ви читаєте новину «Війни хоче Росія - українців закликали боротися з окупантом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути