Ексклюзиви
середа, 18 жовтня 2023 11:55

Столицю Аляски Новоархангельськ американці перейменували на Сітка

Столицю Аляски Новоархангельськ американці перейменували на Сітка
Чек, яким оплачена купівля Аляски. Фото: Вікіпедія

18 жовтня 1867 року на Алясці спущено російський прапор і піднято американський. США формально вступили у права володіння над величезною північноамериканською територією, проданою Росією за 7,2 мільйона доларів.Свято, засноване в честь цієї події, отримав назву День Аляски в Америці (Alaska Day in United States).

"Сделка эта смогла бы быть основана на следующем расчете, – пише міністр морських справ Росії адмірал Фердинанд Врангель (1796–1870) у секретній записці для імператора Олександра ІІ. – Прибыль от акций Российско-Американской компании – 3 721 400 руб. серебром. За уступку земли – столько же. Богатые угольные запасы, лед, строительный лес, рыба и превосходные морские порты представляют гражданам Соединенных Штатов огромные выгоды. Правительство Штатов не должно бы затрудняться в приобретении этих выгод этой сравнительно незначительной суммой".

30 березня 1867 року у Вашингтоні підписано договір, за яким Росія продала США півострів Аляска, Алеутські острови та острови в Беринговій протоці. Сума угоди – $7,2 млн – зараз це понад $200 млн.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:Американці не дуже хотіли купувати "скриню з льодом" - Аляску продали запівдарма

Цю територію відкрили російські дослідники Михайло Гвоздєв та Іван Федоров 1732-го. Освоєння йшло повільно. Єдиний промисел, який можна було тут розвивати – добування хутра. Але він не приносив значних прибутків. Постійно існувала загроза вторгнення Великої Британії. В середині ХІХ ст. у "Російській Америці" жили майже 10 тис. осіб. Чверть із них – росіяни, решта – корінні жителі, алеути й ескімоси.

Американці хотіли купити Аляску ще 1854-го. Але в Росії почалася Кримська війна, потім у США – громадянська. Торги велися через 12 років. На той час між державами були дружні стосунки. Загальна площа проданої сухопутної території – 1,5 млн кв. км. Тобто 1 кв. км коштував США менше $5. Також передавалося все нерухоме майно, колоніальні архіви, офіційні й історичні документи. Через півроку в тодішній столиці Аляски – Новоархангельську, який американці перейменували на Сітка, – зняли російський стяг і вивісили американський.

Для жителів Аляски передача пройшла непомітно. Лише змінили календар з юліанського на григоріанський – посунули дати на 12 днів. У російських газетах про це повідомили кількома замітками. Більшість громадян імперії не знали, що країна володіла цією територією. 1896 року на півострові відкрито великі поклади золота, нафти, міді, нікелю, вугілля, олова. А згодом тут взагалі почалася "золота лихоманка". У XX ст. геологи знайшли на цій території золото чорне — нафту. Найбільший штат США став найвигіднішим надбанням американського уряду.

Зараз ви читаєте новину «Столицю Аляски Новоархангельськ американці перейменували на Сітка». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути