четвер, 12 вересня 2013 18:32

Старі ложки селяни спалювали, щоб згоріли всі нещастя

Старі ложки селяни спалювали, щоб згоріли всі нещастя
Фото: yak-prosto.com

У селянських родинах колись усі їли з однієї миски. А от ложку кожен мав персональну. Їх помічали значком або й підписували. Брати чиюсь не дозволялося — аби "не заїсти чужу долю", щоб не напала ненажерливість або "заїди" в кутиках рота. На Поліссі "мужчинською" ложкою — якою їв чоловік — не можна було перемішувати їжу, це означало, що він не лізтиме до "бабських" справ і не сваритиметься з дружиною.

Пильнували, щоб на столі не було зайвої ложки. Її називали "злидень" і негайно спалювали в печі, аби злидні не завелися в хаті. Заборонялося стукати ними, інакше накличеш у хату сварку та клопоти. Старих приборів не викидали, а спалювали, щоб разом із ними згоріли й старі нещастя.

Після поминальної вечері ложок не прибирають зі столу, а залишають для предків. Після різдвяної вечері їх зв'язували докупи, щоб у новому році сім'я жила дружно, худоба трималася двору і добре вродив врожай.

Дівчата на вечорницях підсовували обранцеві свою ложку, а потім припалювали її, аби приворожити хлопця. Прибором померлого знахарі лікували хвороби горла, виводили бородавки й родимі плями.

Зараз ви читаєте новину «Старі ложки селяни спалювали, щоб згоріли всі нещастя». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

6

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути