четвер, 09 серпня 2012 19:14

Зустріч із вовком — до щасливої дороги

Після від'їзду кого-небудь із домашніх у хаті не метуть і не миють підлогу, доки орієнтовно не прибуде подорожній на місце призначення. Це для того, щоб "назавжди не вимести" або "не замити сліди". Схожі заборони існують і сьогодні в родинах тих, чия професія пов'язана з дорогою та ризиком. Наприклад, у сім'ях льотчиків існує прикмета — у день вильоту пілота в рейс не можна пришивати ґудзики, зашивати одяг і прибирати в хаті.

Поганою прикметою вважають, якщо шлях подорожньому перебіжить заєць або чорний кіт. Тоді краще відкласти подорож та повернутися додому, бо удачі годі чекати. Якщо дорогу людині перелетить чорний дятел — це віщує їй важку хворобу.

Якщо на своєму шляху зустрінеш вовка, то треба вголос назвати імена трьох померлих родичів і пригрозити йому:

— Іди, вовку, з дороги, бо переб'ю тобі ноги.

Вважають, що зустріч із вовком — до щасливої дороги, успіху у справах і благополуччя. У весільних піснях звертаються до вовка з проханням перебігти на щастя дорогу молодим, що йдуть до вінця:

Сірий-білий вовченьку,

Перебіжи нам дороженьку,

Бо ми їдем до шлюбоньку.

— На дорозі нічого не можна піднімати, бо є такі ворожки, які ворожать або змивають хвороби і підкидають на дорогу, щоб на іншого ці неприємності перейшли, — застерігає Ніна Даннік. — От у мене був у житті випадок. Після війни бідність була страшенна, недоїдали ми всі. Я на дорозі знайшла красиву хустку, а в ній багато проса. На другий день — глянь у дзеркало, страх Божи, все обличчя моє в бородавках. Сусідка побачила: "Ніна, ти мо щось на дорозі взяла? Віднеси назад, де взяла". А шо нести — просо вже я з'їла. Вона й порадила: пощитай бородавки і стільки дірочок зроби на палці й кинь її на перехресній дорозі. Я так і зробила, а дня зо три всі бородавки пощезали.

Існує така прикмета: якщо на дорозі зустрінеш попа або перейде тобі шлях жінка з пустими відрами, то неодмінно трапляться неприємності. В таких випадках жіноцтву радять зразу тричі покрутити ґудзик на кофтині, чоловікам — хапатися за матню. Це нібито має нейтралізувати недобре віщування.

Зараз ви читаєте новину «Зустріч із вовком — до щасливої дороги». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути