Ексклюзиви
середа, 01 листопада 2017 12:03

США успішно випробували водневу бомбу

США успішно випробували водневу бомбу
Випробування першої в світі водневої бомби. Фото: atomcentral.com

1 листопада 1952 року над атолом Еніветок, що входить до тихоокеанських Маршаллових островів, США підірвали першу в світі водневу бомбу.

Термоядерний пристрій мав кодову назву "Майк" ("Айві Майк"). Його теоретичну розробку здійснили Едвард Теллер і Станіслав Улам. "Майк" важив 82 т. Його потужність становила 10,4 Мт. Це приблизно у 500 разів більше, ніж бомба, скинута на Хіросіму, пише сайт jnsm.com.ua.

За хвилину гриб вибуху був заввишки 35 км. А за годину розрісся до 90 км у діаметрі.

Вибух повністю знищив Еугелаб – частину атола Еніветок, де був встановлений пристрій. Утворився кратер діаметром майже 2 км і завглибшки 50 м.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: США готуються використати ядерні бомби

Випробування водневої бомби зафіксували на кіноплівку оператори ВПС США. Згодом змонтований і озвучений фільм транслювали по телебаченню і в кінотеатрах.

Опонентом створення водневої бомби свого часу виступив Роберт Оппенгеймер, один з творців атомної бомби. Він вважав, що створення подібної зброї лише прискорить гонку озброєння. Наступного року випробування термоядерної бомби провів СРСР. А до кінця 1970-х вже сім країн мали власні водневі бомби.

Іран володіє 10-тонною бомбою власного виробництва з високою руйнівною силою. Про це заявив іранський командувач військово-космічними силами Корпусу вартових ісламської революції Амір Алі Хаджізаде.

Іранський командувач назвав бомбу – "батьком всіх бомб" Ірану, за аналогією з американською неядерною авіаційною бомбою GBU-43/B (MOAB).

Зараз ви читаєте новину «США успішно випробували водневу бомбу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути