понеділок, 12 серпня 2013 16:53

Справа Параджанова була сфальшована за сприяння Щербицького?

Справа Параджанова була сфальшована за сприяння Щербицького?
Фото: 2009.gogolfest.org

Розсекречений лист ("Інформаційне повідомлення") глави КДБ при Раді міністрів Української РСР генерал-полковника Віталія Федорчука до першого секретаря ЦК Компартії України Володимиру Щербицькому підтверджує, що судовий процес над видатним кінорежисером Сергієм Параджановим відбувався на основі підтасованих фактів. Це може стати вагомим приводом до реабілітації Параджанова. Таку думку в інтерв'ю "Дзеркалу тижня" висловив голова громадської організації "За реабілітацію "Першотравневої двійки" Валерій Кравченко.

Сергій Параджанов був арештований 17 грудня 1973. Йому інкримінували ст. 122, ч. 1, 2 Кримінального кодексу УРСР.

"Аж занадто суперечливим здавалося все, що пов'язане з особистістю Параджанова. З одного боку, його називали генієм, видатним кінорежисером, унікальним художником. З іншого - тодішня влада навісила на нього клеймо збоченця та спекулянта і на п'ять років засадила в зону. І хоча неодноразово говорилося про відновлення справедливості, про необхідність реабілітувати художника, а Національна спілка кінематографістів України у 2009 року навіть подала клопотання у відповідні інстанції, з досвіду ми знали: для правосуддя потрібні конкретні факти, які б свідчили про те, що справа була сфабрикована", - зазначив він.

Багато питань викликають й інші документи, зокрема анонімний донос, автора якого так і не вдалося обчислити. Молодший лейтенант Артеменко, якому доручили з'ясувати суть справи, хоч і пише в рапорті начальникові, що "встановити особу заявника неможливо", докладаючи лист з адресного бюро, де сказано, що такий-то громадянин за вказаною адресою не проживає, однак все одно стверджує: мовляв, зазначені факти підтвердилися, і, таким чином, проти режисера потрібно порушувати кримінальну справу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У хаті з фільму "Тіні забутих предків" гід босоніж проводить екскурсії

"Що стосується автора доносу, то питання про те, хто він, так і лишилося без відповіді. Це дає підстави пов'язувати авторство із всесильними службами, які були ініціаторами порушення кримінальної справи", - підкреслює Кравченко.

Також, за словами Валерія Кравченка, в документах слідства багато плутанини в датах. Наприклад, у згаданому рапорті, зокрема, написано: "Встановлено, що Параджанов С.І. протягом тривалого часу займався..." - молодший лейтенант Артеменко написав 12 грудня. Але тільки 13 грудня, тобто наступного дня, до Артеменка почали йти "потерпілі" і свідчити, "як все було". Де їх знаходили невідомо.

Валерій Кравченко доповнив: "Впадає в очі, що слідчий Артеменко за один день, 13 грудня 1973 р., виконав стільки роботи (виявив і допитав потерпілих і свідків, написав кілька документів і зібрав під ними підписи), що з нею і рота міліціонерів не упоралася б".

Зрештою, після довгих пошуків фахівцям вдалося знайти сенсаційне звернення.

"Мені вдалося роздобути в архівах документ, якого, звичайно, немає в судовій справі, але я вважаю, що він може бути особливо важливим і вагомим аргументом для правоохоронних органів у справі реабілітації Сергія Параджанова, - розповів Кравченко. - ...Мова йде про розсекречений нещодавно лист ("Інформаційне повідомлення") тодішнього шефа КДБ УРСР Віталія Федорчука своєму патрону - першому секретареві ЦК Компартії України Володимиру Щербицькому. Так от, в цьому листі все як на долоні. Сергій Параджанов, виявляється, потрапив у поле зору органів державної безпеки ще в 1950-і роки. Чому? Тому, що з його боку фіксувалися, як йдеться у листі, "наклепницькі думки" про "утиски свободи творчості" в країні, про "партзамовлення" в мистецтві. Далі в листі наголошується, що "протягом ряду років Параджанов негативно впливав на молодих творчих працівників, закликаючи "викопати могилу соцреалізму" і "вигнати червоних комісарів з кіно". Шеф КДБ пише Щербицькому і про те, що Сергій Параджанов підтримував контакти з "екстремістськи налаштованими націоналістами". У тому числі з Іваном Дзюбою, Євгеном Сверстюком, Іваном Світличним, Миколою Холодним та іншими, які використовували прем'єру його фільму "Тіні забутих предків" для відкритих антирадянських виступів. Більше того, тодішній шеф КДБ доповідав Щербицькому, що Сергій Параджанов після "притягнення вказаних осіб в 1972-1973 роках до кримінальної відповідальності за антирадянську націоналістичну діяльність" виношував намір організувати кампанію  масового протесту", підтримував матеріально родину Івана Дзюби".

За словами правозахисника, процедура реабілітації є досить довгою, починати потрібно з Київського обласного суду. Але Валерій Кравченко налаштований оптимістично.

Зараз ви читаєте новину «Справа Параджанова була сфальшована за сприяння Щербицького?». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути