Ексклюзиви
понеділок, 25 березня 2013 14:00

У хаті з фільму "Тіні забутих предків" гід босоніж проводить екскурсії
9

Фото: Фото: Віктор Гомоль

Галина Мокан, мешканка райцентру Верховина на Івано-Франківщині, понад 10 років проводить екскурсії в хаті, де в 1963-1964 роках жив під час зйомок фільму "Тіні забутих предків" режисер Сергій Параджанов. У 2000 році в будинку створили музей.

"Музей виник дякуючи Василю Хімчаку. Саме в його батьківській хаті оселилася творча група, яка приїхала знімати фільм за повістю Михайла Коцюбинського. Тут, у сім'ї Соруків, жили режисер Сергій Параджанов, художник Григорій Якутович, композитор Микола Скорик. Саме в цій хаті знято багато фрагментів фільму. Наприклад, відомий епізод, коли кіногерої Іван, якого грав Іван Миколайчик і Палагна, її зіграла актриса Безстаєва, сидять на покуті "повінчані" ярмом. Матір Василя Хімчака – Марічка також знялася в епізодах цього фільму. Вона допомагала підбирати правдиве гуцульське вбрання для акторів. А потім, коли відзняли кіно, то пані Марія разом із землячками поїхала до столиці й озвучувала фільм. Вони розмовляли місцевою говіркою, співали наших гуцульських пісень", - розповідає Галина Мокан. Екскурсію жінка проводить у гуцульському костюмі й босоніж.

Хата знаходиться в присілку Жаб'євський потік на околиці Верховини. Вона належить Василю Хімчаку, який працює в райцентрі ветеринаром. Музей створили 13 років тому. Туристам пропонують подивитися художній фільм, розповідають про творчість режисера Сергія Параджанова, акторів фільму, а також про гуцульські традиції.

"Ми гордимося, що в нашому краї жив і творив Сергій Параджанов. Його стрічка "Тіні забутих предків" здобула світове визнання, отримала десятки різноманітних призів і нагород. Зокрема, золоту медаль фестивалю в Салоніках, відзнаку Британської кіноакадемії за кращий зарубіжний фільм. З цим будинком пов'язані також долі й інших митців – акторів Івана Миколайчика та Лариси Кадочникової, оператора Юрія Іллєнка", - пояснює екскурсовод.

Найбільше туристів приїздить влітку та взимку під час лижного сезону. Більшість з них бачили кінофільм й чули про його режисера та акторів. Серед відвідувачів чимало шанувальників творчості - митці, студентів художньо-педагогічних, або мистецьких факультетів. Екскурсія для дорослих коштує 10 грн, а для дітей старших 10 років - 5 грн.

"Тішуся, що знайшлися люди, які зберегли цей будинок й не перебудували його. На диво, хата за ці роки не зазнала практично жодних змін. Все так, як і коли жив у ній Сергій Параджанов", - дивується Олена Варварук, туристка із Києва.

Доглядає за музеєм його власник Василь Хімчак. Він за власні гроші ремонтує будівлю, впорядковує обійстя. Музей працює в суботу та неділю. Однак, якщо є групи туристів, то Галина Мокан відчиняє хату й проводить екскурсії в будень. Її номер телефону знають сусіди.

"Того літа до нас приїздили знімати нові "Тіні незабутих предків". Режисером був наш земляк Любомир Кобильчук. Він зараз десь там у столиці працює. Так, роль у тому кіно вже грав внук Богдана Ступки. Він приїздив з батьком – Остапом Ступкою. Вони теж були в нашому музей. Обіцяли, що повідомлять коли буде прем'єра того кіна", - додає Галина Мокан.

Зараз ви читаєте новину «У хаті з фільму "Тіні забутих предків" гід босоніж проводить екскурсії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі