Ексклюзиви
четвер, 31 січня 2013 14:00

"Американці думали, що в Карпатах живуть лише вампіри" - режисер про "Тіні незабутих предків"
13

Кадри зі зйомок
Фото: Фото надані Любомиром Левицьким
Кадри зі зйомок
Кадри зі зйомок
Кадри зі зйомок

Залишилося зняти кілька фінальних сцен у молодіжному містичному трилері "Тіні незабутих предків" і вже влітку український фільм можна буде побачити в кінотеатрах.

В основі нової повнометражної стрічки режисера Любомира Левицького, творця першого українського фільму жахів "Штольня", - легенда про карпатських мольфарів. У сюжеті йдеться як кілька століть тому в українських Карпатах безчинствували злі духи та химери. Дев'ять мольфарів запечатали потойбічну нечисть в Книгу Тіней, на яку поставили клеймо - магічну Згарду. Потім події фільму переносяться в наші дні. Згарда знайдена і передана університетові, однак з вини 20-річного студента Вані вона пропадає. Після чого на тілах його друзів проступають магічні знаки, і їх життю загрожує небезпека.

- Залишилося зняти кілька сцен в у павільйоні. Зокрема, і фінальний бій фільму. Там усе буде на зелених екранах, використовуватимемо комп'ютерну графіку. В основному дознімаємо ті сцени, які не вдалося зняти в горах, - говорить молодий режисер Любомир Левицький.

Влітку минулого року почали знімати фільм в Карпатах. У тих місцях, де 1965-го року Сергій Параджанов працював над "Тінями забутих предків". Потім в Черкасах, Кам'янці-Подільському.

- Коли знімали в Карпатах, місцевих жителів залучали до зйомок?

- За сюжетом нам потрібно було дев'ять мольфарів. Залучили і місцевих, серед них виявилося кілька справжніх мольфарів. Місцеві неоднозначно реагували на нашу історію, бо про мольфарів в Карпатах ходить дуже багато чуток.

- Що наймістичнішого трапилося під час зйомок?

- Бачили білу постать. Причому, як мінімум 15 чоловік зі знімальної групи її бачили. Біля невеликого містечка на Івано-Франківщині є 40-ка кілометрова зона - траса поблизу з лісом - де ніхто не живе. Там знімали одну зі сцен о п'ятій ранку і побачили цю примару.

- Яка найкоштовніша сцена фільму?

- Сцени, де залучали велику кількість світла і велику кількість людей. Зокрема, коли відтворювали 1910-ий рік. Робили прольоти над Карпатами. Мали сцену, де герой біжить, над ним летить ворон - і все це ми знімаємо згори. А ще розбивання вантажівки.

- Якось ви казали, що фільм буде схожий на голлівудську серію стрічок "Пункт призначення". А що є родзинкою вашого сюжету?

- Родзинкою в принципі є сама легенда, бо вона розкриває історію нову не тільки для України, але й для світу. Про Книгу Тіней та магічну Згарду. Про древні монети, які стають артефактами нашої історії. Тобто легенда задає глибину цього фільму. Американські дистриб'ютори зацікавилися фільмом саме завдяки цій легенді. До сьогодні вони думали, що в Карпатах живуть лише вампіри, на кшталт Дракули. А ми показуємо новий містичний прошарок, таємничий світ Карпат.

- Хто вам розповів цю легенду?

- Почув її чотири роки тому від старого чоловіка, якого вже немає в живих. Розказав мені про клан мольфарів, який контролював усі сили, що були в лісах тодішньої Австро-Угорщини. І про різні древні ритуали розповідав. Мій родич, священник, взагалі каже, що один з цих ритуалів не можна знімати для фільму.

Трилер "Тіні незабутих предків" вийде у прокат 13 червня. Крім того, цього ж року у прокат вийде ще одна стрічка режисера Любомира Левицького - кримінальна комедія "Lомбарd". За словами творців фільму, він стане гідним продовженням пригодницько-кримінального жанру, заснованого Гаєм Річі та Квентіном Тарантіно.

Зараз ви читаєте новину «"Американці думали, що в Карпатах живуть лише вампіри" - режисер про "Тіні незабутих предків"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі