Ексклюзиви
пʼятниця, 10 січня 2020 13:29

Створили міжнародну організацію для врегулювання воєнних конфліктів

Створили міжнародну організацію для врегулювання воєнних конфліктів
Перше засідання Ліги Націй у Женеві. Зліва направо: бельгійський президент Поль Гімманс, шведський політик Яльмар Брантинг, французький державний діяч Леон Буржуа й італійський дипломат Томмазо Тіттоні. Фото: livejournal

10 січня 1920-го в Женеві відбулося перше засідання Ліги Націй. Вона стала першою міжнародною політичною організацією. Ініціатором її створення виступив 28-й президент США Вудро Вільсон.

Метою Ліги Націй було роззброєння, попередження воєн і врегулювання конфліктів між державами через переговори. Порушникам загрожували санкції. Спочатку до організації увійшли 44 держави. США не ратифікували її статуту.

Організація не змогла врегулювати конфлікт між Японією і Китаєм на початку 1930-х. Японія ігнорувала рішення Ліги Націй. 1933-го вийшла з організації. Тоді ж вийшла й Німеччина. 1937-го – Італія.

У другій половині 1930-х стримувати агресію Італії проти Ефіопської імперії, Японії проти Китаю і СРСР у Фінляндії санкціями не вдавалося.

Лігу Націй розпустили 18 квітня 1946-го. Замість неї створили ООН.

Радянський Союз вступив до Ліги Націй 18 вересня 1934-го. На цьому особливо наполягала Франція. СРСР став 59-м членом організації.

28 листопада 1939-го СРСР оголосив про денонсацію Тартуського мирного договору 1920 року та Договору про ненапад з Фінляндією. 30 листопада почав війну на її території.

14 грудня 1939-го СРСР виключили з Ліги Націй.

Зараз ви читаєте новину «Створили міжнародну організацію для врегулювання воєнних конфліктів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути